You are currently viewing Το Modern Yogi πηγαίνει στην Πάρο (Ashtanga Yoga Retreat – Gregor Maehle & Monica Gauci)

Το Modern Yogi πηγαίνει στην Πάρο (Ashtanga Yoga Retreat – Gregor Maehle & Monica Gauci)

Η σχέση μας με τον Gregor Maehle ξεκίνησε με τα βιβλία του. Έπεσε στα χέρια μας πρώτα το κλασικό μαύρο βιβλίο του για την πρώτη σειρά & τα γιόγκα σούτρας και το ταξίδι ξεκίνησε… Αρχίσαμε να διαβάζουμε μανιωδώς και συνεχίσαμε με τα υπόλοιπα τέσσερα βιβλία. Σχεδόν κάθε βράδυ συζητούσαμε τηλεφωνικώς ότι είχαμε διαβάσει εκστασιασμένοι, απορίες ή ότι μας είχε κάνει εντύπωση. Λέγαμε χαρακτηριστικά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ένας δάσκαλος στο σύστημα της ashtanga yoga που έχει εργαστεί σοβαρά και μας δίνει γραπτώς όλη την πρακτική, όλες τις τεχνικές, κατανοητά, μεθοδικά και προσβάσιμα σε όλους.

Η πρακτική μας και η οπτική μας για το σύστημα σιγά σιγά άρχισε να αλλάζει, όλα αυτά που ίσως είχαμε σκεφτεί και πολύ περισσότερα βρίσκονταν γραμμένα μπροστά μας. Και εκεί που αναρωτιόμασταν πως θα τα καταφέρουμε να τον δούμε από κοντά, είδαμε στο πρόγραμμα του ότι έρχεται στην Πάρο με την γυναίκα του, την Monica Gauci. Η τέλεια ευκαιρία, κλείσαμε τη θέση μας αμέσως για τον Ιούνιο του 2018 με απερίγραπτο ενθουσιασμό!

O Gregor Maehle ξεκίνησε την πρακτική του στην γιόγκα πριν 40 χρόνια το 1978. Έκτοτε σπούδασε με διάφορους γιόγκικους και ταντρικούς δασκάλους, παραδοσιακούς Ινδούς sadhus και ασκητές (Συμπεριλαμβανομένου του B.N.S. Iyengar, BKS Iyengar, K. Pattabhi Jois) και σπούδασε Σανσκριτικά με τον καθηγητή Narayanachar and Dr Chandrasekhar.

Έζησε για αρκετά χρόνια σαν ερημίτης, μελετώντας Σανκριτικά & τις γραφές της γιόγκα και ασκούταν σε τεχνικές της γιόγκα. Μαζί με τη σύζυγό του, Monica, το 1996 ίδρυσαν το 8 Limbs στο Perth της Αυστραλίας, το οποίο λειτουργούν μαζί για 21 χρόνια.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη σειρά βιβλίων του Gregor αποτελείται από τα ακόλουθα: Ashtanga Yoga: Practice and Philosophy, Ashtanga Yoga: The Intermediate Series, Pranayama: The Breath of Yoga, Yoga Meditation: Through Mantra, Chakras and Kundalini to Spiritual Freedom and Samadhi The Great Freedom –έχουν πουλήσει περισσότερα από 75.000 αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. (Full Bio στο τέλος του άρθρου)

Η Monica έχει σπουδάσει και ασκείτε στη Γιόγκα από το 1978. Είναι μια αφοσιωμένη Γιόγκι, μια επίμονη εκπαιδεύτρια, εγγεγραμμένη Θεραπεύτρια στην Γιόγκα και γιατρός αποκατάστασης της Χειροπρακτικής! Εξουσιοδοτήθηκε το 1996 από τον Κ. Pattabhi Jois να διδάσκει την Ashtanga Yoga και είναι επίσης εγγεγραμμένη στο υψηλότερο επίπεδο τόσο με την Yoga Alliance (ERYT 500) όσο και με την Yoga Australia (Επίπεδο 3).

Η Monica δημοσίευσε το ‘Ashtanga Yoga Beginners Course Manual for Teachers‘  το οποίο αποτελεί έναν οδηγό βήμα προς βήμα για το πώς να διδάξει κανείς την Ashtanga Yoga με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε αρχάριους. Έχει επίσης συνεισφέρει σαν συγγραφέας στο Ashtanga Yoga, Practice and Philosophy και το Ashtanga Yoga, The Intermediate Series στους τομείς της ασανας, της ανατομίας, της πρόληψης των τραυματισμών και της αποκατάστασης. (Full Bio στο τέλος του άρθρου)

Πηγαίνοντας σε αυτό το retreat οι προσδοκίες μας ήταν πολύ υψηλές μετά από όσα είχαμε διαβάσει, όταν την πρώτη μέρα καθίσαμε στον γνωστό κύκλο για να γνωριστούμε μεταξύ μας, μας ρώτησαν τι περιμένουμε από αυτή την συνάντηση. Η απάντηση ήταν απλή, την επαφή, τα βιβλία σας είναι τόσο κατατοπιστικά που απλά θέλαμε να το ζήσουμε και από κοντά. Η επόμενη εβδομάδα ήταν καταλυτική στο να σχηματίσουμε μία πλήρη εικόνα. Ο Gregor και η Monica μας προσέγγισαν σαν να ήμασταν φίλοι, κατάφεραν μέσα σε λίγες μόνο μέρες να έρθουν κοντά και με τους 24 ανθρώπους που ήταν εκεί και να φροντίσουν την πρακτική του καθενός προσωπικά. Είμαστε ίσοι έλεγαν διαρκώς, να ρωτάτε ότι σας έρχεται στο μυαλό, είμαστε εδώ για να σας υπηρετήσουμε και η γνώση μοιράστηκε τόσο απλόχερα, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

Μία γλυκιά, ήρεμη ενέργεια πλανιόταν στην αίθουσα όλες τις μέρες, δύναμη και χάρη(Sthira Bhaga). Αγάπη για το ανθρώπινο πλάσμα, για τη φύση, τα ζώα χωρίς φανατισμούς και υπερβολές, καθαρή αγάπη. Νωρίς το πρωί κάναμε πρακτική στις ασανα mysore style και το απόγευμα φιλοσοφία, pranayama και διαλογισμό.

Ο Gregor έχει μία βαθιά γνώση των κειμένων και των τεχνικών της πρακτικής σε όλα τα σκέλη από το οχταπλό μονοπάτι, ανθρωπιστής και με έντονη συνείδηση της κατάστασης του πλανήτη στην εποχή μας. Δίνει πραγματικά όλο του το είναι στην μετάδοση αυτού του ιερού δώρου που λέγεται γιόγκα, με την ελπίδα ότι ο άνθρωπος θα κατανοήσει την Θεική του υπόσταση, έτσι η αγάπη για τον εαυτό και για τον πλανήτη που θα καλλιεργηθεί θα επιτρέψει στο είδος μας να συνεχιστεί και να ζήσει ειρηνικά. Η πνευματικότητα έχει νόημα στο εδώ και στο τώρα μας έλεγε συνεχώς.

Η Monica με το θεραπευτικό της άγγιγμα και όλη αυτή την ενέργεια που πλανιέται μαζί της είναι η απόλυτη προσωποποίηση της θυληκής υπόστασης, όλες οι θυληκές ποιότητες η μαλακότητα, η φροντίδα, η δημιουργία έμπαιναν στην αίθουσα μαζί της, ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Παρόλο που ήμασταν οι περισσότεροι εκεί από τα βιβλία του Gregor, το πρώτο πράγμα που σου έκανε αίσθηση ήταν η ενέργεια της Monica στο χώρο. Φρόντιζε πάντα τα λουλούδια, μας έκανε chanting και με τις παρατηρήσεις της στον καθένα ξεχωριστά και την γενική της προσέγγιση στην πρακτική μας ωθούσε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας πραγματικά και να χτίσουμε μία πρακτική που μας τρέφει.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να παραλείψω την πλάκα που κάναμε και το πόσο ωραία περάσαμε πέρα από τα μαθήματα. Ήμασταν μόνο 5 Έλληνες και τα πειράγματα και τα γέλια έδιναν και έπαιρναν, τους λέγαμε χαρακτηριστικά ότι οι ώρες που έχουν επιλέξει στο πρόγραμμα δεν ταιριάζουν με τη ζωή σε ένα ελληνικό νησί το καλοκαίρι και διάφορα άλλα τέτοια.

Την τελευταία μέρα καθίσαμε όλοι στον γνωστό κύκλο για να αποχαιρετηστούμε και ο Gregor μας είπε μία ιστορία, ότι το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα ήταν στην Κρήτη και τότε είχε διαβάσει ένα βιβλίο το Ζορμπάς το οποίο επηρέασε πολύ την μετέπειτα πορεία του. Μας είπε ότι κάνοντας παρέα τις τελευταίες μέρες με τους Έλληνες, είδε αυτό που κάποτε είχε διαβάσει, την πνευματικότητα στην αληθινή ζωή. Φύγαμε με το μυαλό και την καρδιά μας γεμάτα και με την υπόσχεση για την επόμενη συνάντηση.

Γυρίσαμε στην Αθήνα με περισσότερα εργαλεία στην προσωπική μας εργαλειοθήκη της γιόγκα και το μυαλό μας λίγο διαφορετικό. Η προσέγγιση μας ως ασκούμενοι και στη συνέχεια ως δάσκαλοι άλλαξε αρκετά. Να αναρωτιέστε και να αμφισβητείτε, δείτε αν αυτό που σας σερβίρουν σας ταιριάζει πραγματικά, αντιμετωπίστε τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, δεν ταιριάζουν όλα σε όλους αλλά όλοι έχουμε δικαίωμα στην Ανώτερη μας φύση από τη μέρα που πατάμε το πόδι μας στη Γη, μην αφήνετε κανέναν να σας πει το αντίθετο. Εξασκηθείτε σε όλα τα σκέλη της γιόγκα, όχι μόνο στο σωματικό, μπορείτε να πάτε παρακάτω! Αυτές είναι λίγες από τις πολλές έννοιες που δόθηκαν αυτές τις μέρες και που άλλαξαν την πρακτική μας και τη διδασκαλία μας. Η pranayama και ο διαλογισμός είχαν πια ενεργή παρουσία στην πρακτική μας και κατ’ επέκταση στους μαθητές μας.

Το Modern Yogi ήταν στα σκαριά τότε και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να τους ζητήσουμε μία συνέντευξη στην οποία ανταποκρίθηκαν με χαρά. Σύντομα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα και αισθανόμαστε ευγνώμονες. Επίσης ο Gregor θα έρθει στην Αθήνα αυτή τη φορά στις 15 Απριλίου στο Enjoy Practice studio που βρίσκεται στα Μελίσσια(event link), όσοι είστε στο σύστημα της ashtanga yoga μην χάσετε την ευκαιρία!

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε το υπέροχο νησί που μας φιλοξένησε. Η Πάρος τον Ιούνιο είναι μία κούκλα, ήρεμη με όλο αυτό το παραδοσιακό άσπρο και μπλε να σε περιβάλλει, οι παραλίες καταπληκτικές και εξαιρετικό φαγητό. Ένα πανέμορφο νησί με χαλαρούς ρυθμούς και με προσιτές τιμές. Κολυμπήσαμε στην Σάντα Μαρία, στην Μικρή Σάντα, στις Κολυμπήθρες, στην Χρυσή Ακτή καθώς και εκεί που μέναμε στον Αμπελλά. Στη Νάουσα είχε μεγάλη γκάμα από εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό και φόντο τα σοκάκια και τις βουκαμβίλιες. Επίσης το χωριό Λεύκες είχε ωραίες ταβέρνες με καταπληκτική θέα και αξίζει μία ίσως και δύο επισκέψεις.

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη & Αντώνης Χαραλάμπους

 

Σχετικά με τον Gregor Maehle:

O Gregor Maehle ξεκίνησε την πρακτική του στην γιόγκα πριν 40 χρόνια το 1978. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε ετήσια ταξίδια στην Ινδία, όπου σπούδασε με διάφορους γιόγκικους και ταντρικούς δασκάλους, παραδοσιακούς Ινδούς sadhus και ασκητές. Αφότου έκανε πρακτική με τον BKS Iyengar πέρασε δεκατέσσερις μήνες στο Mysore και το 1997 εξουσιοδοτήθηκε να διδάξει Ashtanga Yoga από τον K. Pattabhi Jois. Από τότε άρχισε να ερευνά τις ανατομικές ευθυγραμμίσεις των στάσεων και τα ανώτερα άκρα της γιόγκα. Έμαθε τις γνώσεις του στην ανατομία από τις σπουδές του στην ιατρική και έχει επίσης έχει σπουδάσει ιστορία, φιλοσοφία και συγκριτική θρησκεία.

Στην Ινδία ο Gregor έλαβε επίσης οκτώ μήνες ένα προς ένα διδασκαλία στις γραφές και τα ανώτερα σκέλη της Γιόγκα από τον B.N.S. Iyengar, μαθητή του T. Krishnamacharya, και εκπαιδεύτηκε στα σανσκριτικά από τον καθηγητή Narayanachar και τον Dr Chandrasekhar. Έζησε για αρκετά χρόνια σαν ερημίτης, μελετώντας Σανκριτικά &  τις γραφές της γιόγκα και ασκούταν σε τεχνικές της γιόγκα. Μαζί με τη σύζυγό του, Monica, το 1996 ίδρυσαν το 8 Limbs στο Perth της Αυστραλίας, το οποίο λειτουργούν μαζί για 21 χρόνια. Τώρα ζουν σε ένα τροπικό δάσος στην ενδοχώρα του Byron Bay, όπου περιστασιακά οργανώνουν εκπαιδευτικά για δασκάλους.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη σειρά βιβλίων του Gregor αποτελείται από τα ακόλουθα: Ashtanga Yoga: Practice and Philosophy, Ashtanga Yoga: The Intermediate Series, Pranayama: The Breath of Yoga, Yoga Meditation: Through Mantra, Chakras and Kundalini to Spiritual Freedom and Samadhi The Great Freedom –έχουν πουλήσει περισσότερα από 75.000 αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Περαιτέρω βιβλία βρίσκονται σε εξέλιξη. Έχει προσκληθεί σε πολλές χώρες να διδάξει και έχει συνεισφέρει & του έχουν πάρει συνεντεύξεις από πολλά περιοδικά γιόγκα.

Σήμερα διδάσκει μια ανατομικά εκλεπτυσμένη ερμηνεία της παραδοσιακής vinyasa γιόγκα, ενσωματωμένη στην πρακτική των ανώτερων άκρων στο πνεύμα του Παταντζάλι και του Τ. Κρισναματσάρυα. Η ζωντανή αίσθηση του χιούμορ, οι πολλαπλές προσωπικές του εμπειρίες και η τεράστια και βαθιά γνώση των γραφών, ινδικής φιλοσοφίας και γιόγκικων τεχνικών συνδυάζονται και να κάνουν την διδασκαλία  του εφαρμόσιμη, σχετική και εύκολα προσβάσιμη σε όλους τους μαθητές του. Εκτός από την τα εκπαιδευτικά προγράμματα δασκάλων που κάνει μαζί με την Monica στη Μελβούρνη, το Περθ, το Τόκιο, τον Byron Bay και το Μπαλί, ο Gregor οργανώνει επίσης  εργαστήρια σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Θα βρείτε τη σελίδα του blog του Gregor εδώ και την σελίδα του στο Facebook εδώ.

 

Σχετικά με την Dr Monica Gauci:

Η Monica(BSc., BChiro (hons), yoga therapist) έχει σπουδάσει και ασκείτε στη Γιόγκα από το 1978. Είναι μια αφοσιωμένη Γιόγκι, μια επίμονη εκπαιδεύτρια, εγγεγραμμένη Θεραπεύτρια στην Γιόγκα και γιατρός αποκατάστασης της Χειροπρακτικής!

Εξουσιοδοτήθηκε το 1996 από τον Κ. Pattabhi Jois να διδάσκει την Ashtanga Yoga και είναι επίσης εγγεγραμμένη στο υψηλότερο επίπεδο τόσο με την Yoga Alliance (ERYT 500) όσο και με την Yoga Australia (Επίπεδο 3).

Από την ηλικία των 24 ετών, η Monica έχει μελετήσει πολλούς επιστημονικούς κλάδους στην Τέχνη της Θεραπείας, όπως Ρέικι, τα Αυστραλιανά Bush Flower Essences, την Εφαρμοσμένη Κινησιολογία, το μασάζ Lomi Lomi και τις τεχνικές συναισθηματικής απελευθέρωσης. Το 2008 αποφοίτησε με τιμητική διάκριση (1st class honour) ως γιατρός Χειροπρακτικής. Επιπλέον, έλαβε πολλά βραβεία για ακαδημαϊκή αριστεία.

Η Monica δημοσίευσε το ‘Ashtanga Yoga Beginners Course Manual for Teachers‘ το οποίο αποτελεί έναν οδηγό βήμα προς βήμα για το πώς να διδάξει κανείς την Ashtanga Yoga με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε αρχάριους. Έχει επίσης συνεισφέρει σαν συγγραφέας στο Ashtanga Yoga, Practice and Philosophy και το Ashtanga Yoga, The Intermediate Series στους τομείς της ασανας, της ανατομίας, της πρόληψης των τραυματισμών και της αποκατάστασης.

Το 1996, η Monica ίδρυσε μαζί με τον Gregor το 8 Limbs Yoga στο Περθ της Αυστραλίας, το οποίο συν-διευθύνουν εδώ και 21 χρόνια. Τώρα ζουν σε ένα τροπικό δάσος στην ενδοχώρα του Byron Bay όπου πραγματοποιούν περιστασιακά Immersions. Μαζί οργανώνουν εκπαιδευτικά για δασκάλους γιόγκα, εκδρομές και εργαστήρια σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Η Monica αγαπά να γράφει άρθρα όπου βοηθάνε τους ανθρώπους να θεραπευτούν. Είναι διαθέσιμη για εργαστήρια σε ποικίλα θέματα, καθώς και για προσωπικές Yoga Therapy διαβουλεύσεις και για ιδιωτικά μαθήματα γιόγκα.

Το εύρος της γνώσης της Monica, η διορατικότητα της, ο ήρεμος τρόπος της και η παιχνιδιάρικη προσωπικότητά της, κάνουν τη μάθηση απλή και ευχάριστη!

Αντώνης Χαραλάμπους