Τι μπορεί να κάνει η Γιόγκα για τους αθλητές.

only-the-mighty-banner-2

Αν σκέπτεστε ότι η γιόγκα είναι απλά μια μορφή εναλλακτικής άσκησης που κατά τη διάρκεια του μαθήματος απλώς χαλαρώνουμε, ίσως χρειάζεται να το ξανασκεφτείτε. Σήμερα όλο και περισσότεροι αθλητές μαθαίνουν πως η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις τους σε πολλαπλά επίπεδα. Επιγραμματικά αναφέρουμε μερικούς διεθνούς φήμης αθλητές που έχουν προσθέσει την πρακτική της γιόγκα συμπληρωματικά στην προπόνηση τους.

Kareem Abdul-Jabbar μπάσκετ, Shaquille O’Neal μπάσκετ, Matt Geiger μπάσκετ, Kevin Garnett μπάσκετ, Karl Maloneμπάσκετ, Grant Hill μπάσκετ, Ian Thorpe κολύμβηση, Lance Armstrong ποδηλασία, John McEnroe τένις, Patrick Rafter τένις,Yannick Noah τένις, Pete Sampras τένις, Carl Lewis στίβος – δρομέας, άλτης, Dan O’Brien στίβος – δέκαθλο, Silvio Guerraστίβος – μαραθωνοδρόμος.

Αν θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση σας στο στίβο, στο μπάσκετ, στο τένις, στη τοξοβολία και αλλά αθλήματα, τότε δείτε μια πρακτική 5,000 ετών που δίνει σε πολλούς επαγγελματίες αθλητές ένα πλεονέκτημα στο συναγωνισμό. Είτε επιλέξετε την Ashtanga yoga, την Hatha yoga ή κάποιο άλλο σύστημα γιόγκα, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την συνολική κατάσταση της ευεξίας σας αλλά και τις επιδόσεις σας στον αθλητισμό.

Εδώ έχουμε για εσάς 10 πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η άσκηση της γιόγκα στο άθλημα σας, ανεξάρτητα από το ποιο είναι αυτό.

  • Βελτιώνει την ευλυγισία. Η αύξηση της ευλυγισίας με την άσκηση της γιόγκα οδηγεί σε κίνηση με περισσότερη άνεση και λιγότερους τραυματισμούς. Σας δίνει την δυνατότητα να κινήστε πιο ελευθέρα και αυξάνει το εύρος των κινήσεων. Όση περισσότερη ελευθερία έχει το σώμα να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για το άθλημα σας τόσο πιο γρήγορα κινείστε, με λιγότερη προσπάθεια, λιγότερη καταπόνηση και λιγότερους κινδύνους για τραυματισμούς.
  • Βελτιώνει την ισορροπία. Πολλά αθλήματα λόγω της φύσης τους απαιτούν γρηγοράδα και συγκέντρωση. Το σώμα καλείται να κινείται με άνεση προς όποια κατεύθυνση σε δευτερόλεπτα. Εάν το σώμα σας είναι έκτος ισορροπίας και το πάνω μέρος του σώματος νοιώθει αποκομμένο από το κάτω μέρος, τότε ο χρόνος ανταπόκρισης στην επιθυμητή κίνηση είναι μεγαλύτερος. Σε πολλές στάσεις της γιόγκα χρειάζεται να βρείτε το κέντρο σας, αυτό είναι η ισορροπία σας. Μέσα από τη συνειδητή εξάσκηση σε στάσεις ισορροπίας, το σώμα σας μαθαίνει που βρίσκεται το κέντρο του και πώς να το βρίσκει με ταχύτητα.
  • Αυξάνει τη συγκέντρωση του νου. Πολλοί αθλητές συμφωνούν ότι πέρα από τη σωματική συμμέτοχη στο άθλημα τους, παίζουν και ένα διανοητικό παιχνίδι και μερικές φορές ο νους δεν είναι πάντα μαζί τους στο παιχνίδι. Η γιόγκα μας διδάσκει την πειθαρχία του να είμαστε πάντα παρόντες στο δικό μας παρόν, μέσα από την εξάσκηση στο φυσικό σώμα αλλά και την αναπνοή. Μαθαίνοντας να διατηρούμε μια στάση γιόγκα αυτόματα ο νους καθαρίζει από περιττές σκέψεις. Μαθαίνει κανείς να εστιάζει σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο σώμα, στην αναπνοή, στο νου. Αυτή η ικανότητα, να βιώνει κανείς τη κάθε στιγμή, σίγουρα θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την επίδοση στο άθλημα σας κρατώντας σας εστιασμένους στο στόχο, αλλά θα φέρει και περισσότερη αληθινή χαρά και στην υπόλοιπη ζωή σας.
  • Αυξάνει τη δύναμη. Στη γιόγκα χρησιμοποιούμε το ίδιο μας το σώμα σαν βάρος που σηκώνουμε ή κρατάμε σε διαφορές στάσεις. Αρκετές φορές στη χρησιμοποιούμε πρωτεύοντες και δευτερεύοντες μύες ταυτόχρονα, μερικά άτομα νοιώθουν ότι συμμετέχουν όλοι οι μύες του σώματος. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τη κλασική προσέγγιση που απομονώνει μια ή δυο μυϊκές ομάδες για ενδυνάμωση. Η ενδυνάμωση στη γιόγκα χρειάζεται τη συμμέτοχη ολοκλήρου του σώματος σαν μια μονάδα, έτσι η ενδυνάμωση μιας μυϊκής ομάδας συνδέεται με την ενδυνάμωση κάποιας άλλης και ούτω καθεξής. Αυτό βελτιώνει την αίσθηση της συνολικής δύναμης. Θα ανακαλύψετε ότι είναι πιο άνετο να κινήστε με ταχύτητα και με λιγότερη προσπάθεια στο άθλημα σας, όταν νοιώθετε ολόκληρο το σώμα δυνατό σαν μια ενιαία μονάδα.
  • Βελτιώνει την σύνδεση σώματος και νου. Στη γιόγκα μαθαίνεις να «ακούς» το σώμα σου μέσα από το νου και να «εγκαταλείπεις» το νου μέσα στο σώμα σου. Η αναπνοή είναι το ουσιαστικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να ενώσουμε το σώμα με το νου. Η λέξη yoga σημαίνει ένωση. Όσο περισσότερο συντονίζεσαι στη σύνδεση σώματος και νου τόσο περισσότερη επίγνωση αποκτάς για την κίνηση σου και την κατάσταση όλης της ύπαρξης σου. Με αυτό το εργαλείο μπορείς να ανακαλύπτεις που βρίσκεται ο νους όταν αθλείσαι και να εδραιώνεις την ένωση σώματος και νου όταν αυτή έχει διαχωριστεί από άλλα ερεθίσματα. Αυτό σε βοηθά να είσαι προετοιμασμένος με οποίο άθλημα κι αν ασχολείσαι.
  • Μειώνει την ένταση και το άγχος. Ένα από τα γρηγορότερα αλλά και σημαντικότερα αποτελέσματα της εξάσκησης στη γιόγκα είναι η μείωση της έντασης και του άγχους. Πως αυτό επηρεάζει τις αθλητικές επιδόσεις; Όταν είμαστε αγχωμένοι το σώμα μας συγκρατεί την ένταση σε διαφορά σημεία μπορεί να είναι στο αυχένα, στη πλάτη, στους τένοντες, στο στομάχι, στο κεφάλι ή και σε ολόκληρο το σώμα. Οι τεταμένοι μύες μειώνουν την ευλυγισία και τη ενεργεία μας και αυξάνουν τους πόνους και τον κίνδυνο τραυματισμών. Η γιόγκα βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης σε σώμα και νου, έτσι το σώμα μπορεί να αποδώσει το καλύτερο δυνατόν με τον ελάχιστο πόνο ή καταπόνηση.
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος. Η γιόγκα δυναμώνει τους μύες του κορμού, ιδιαίτερα αυτούς που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Αντίθετα με μια τυπική άσκηση για να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση, στη γιόγκα με πρακτικό τρόπο η κάθε στάση του σώματος έχει πολύ θετική επίδραση στη σπονδυλική στήλη. Ένας από τους υψηλότερους στόχους στη γιόγκα είναι να διατηρήσουμε τη σπονδυλική στήλη ευλύγιστη και δυνατή. Όταν έχουμε δυνατή και ευλύγιστη σπονδυλική στήλη το σώμα ευθυγραμμίζεται πιο εύκολα. Η ευθυγράμμιση προκύπτει αυθόρμητα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και η στάση ολοκλήρου του σώματος βελτιώνεται. Αυτό επηρεάζει την κάθε διάσταση στη κίνηση του σώματος, ειδικά στον αθλητισμό οπού η πρόκληση είναι να είσαι γρήγορος, δυνατός και ισορροπημένος.
  • Βελτιώνει την κιναισθητική επίγνωση. Μέσα από τη γιόγκα αρχίζετε να ανακαλύπτετε και να εξερευνάτε την κιναισθητική επίγνωση, δηλαδή την επίγνωση για το που βρίσκεται το σώμα μας μέσα στο χώρο. Μαθαίνετε να τοποθετείτε το σώμα σας σε συγκεκριμένες στάσεις και να γνωρίζετε πότε βρίσκεται στη σωστή θέση. Αυτό είναι το βασικό στοιχειό ώστε το σώμα να κινείται με ισορροπία αλλά και σαν ένα ολοκληρωμένο σύνολο που έχει επίγνωση για το χώρο γύρω του. Το γεγονός αυτό έχει θαυμάσια αποτελέσματα στα ομαδικά αθλήματα γιατί σας βοηθά να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τη θέση σας αλλά και των συμπαικτών σας μέσα στο παιχνίδι.
  • Βελτιώνει την ευκινησία. Όλοι σχεδόν οι προηγούμενοι λόγοι συνδράμουν στη βελτίωση της ευκινησίας . Ο συνδυασμός της συνολικής σωματικής δύναμης, της ευλυγισίας, της στάσης του σώματος, της ισορροπίας και της κιναισθητικής επίγνωσης, έχουν σαν στόχο να βελτιώσουν την ικανότητα του σώματος να κινείται ελευθέρα , με ταχύτητα και χωρίς πόνους ή δυσκαμψίες. Για τους αθλητές φυσικά αυτό είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα αλλά και ίσως ο κυριότερος λόγος να εξασκηθείτε στη γιόγκα για να βελτιώσετε τις αθλητικές επιδόσεις σας.
  • Προάγει την ευγενή άμιλλα. Έκτος από τη σωματική και διανοητική διάσταση στη πρακτική της γιόγκα θα λέγαμε ότι υπάρχει και μια πνευματική διάσταση. Γιόγκα στα σανσκριτικά σημάνει ένωση, η βάση στη διδασκαλία της γιόγκα είναι η ένωση του σώματος με το νου και το πνεύμα, αλλά και η επίγνωση ότι περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν με όλους και όλα γύρω μας. Μέσα από αυτή τη συνειδητοποίηση πηγάζουν τα στοιχειά της συντροφικότητας, της μη βίας, της ειρήνης. Έτσι λοιπόν ανεξάρτητα από το αν κερδίσετε ή χάσετε τον αγώνα θα παραμένετε ευκίνητοι, θα έχετε αποφύγει τους τραυματισμούς, θα αισθάνεστε εκτίμηση για τους συναγωνιστές σας με ένα αίσθημα εσωτερικής ειρήνης και ικανοποίησης.

Και τέλος σας παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης του Kareem Abdul-Jabbar στο περιοδικό Men’s Health:

kareem«Δεν υπάρχει περίπτωση να είχα παίξει για τόσα πολλά χρόνια χωρίς να κάνω και γιόγκα παράλληλα», λέει ο Kareem Abdul-Jabbar όποιος αποσύρθηκε μετά από μια εκπληκτική 20 έτη διαδρομή στην ιστορία του ΝΒΑ. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Abdul-Jabbar είναι ίσως ο σπουδαιότερος παίκτης όλων των εποχών στην ιστορία του μπάσκετ. «Οι φίλοι μου και οι συναθλητές μου νόμιζαν ότι είχα κάνει συμφωνία με το διάβολο. Αλλά ήταν η γιόγκα που έκανε την προπόνηση μου πραγματικά ολοκληρωμένη», υπογραμμίζει ο Kareem.

Μόλις 14 ετών έπεσε στα χεριά του ένα βιβλίο σχετικό με τη γιόγκα και αμέσως παρατήρησε ότι μπορεί να ωφεληθεί από αυτή την ανατολική προσέγγιση που έδινε έμφαση στην ευελιξία, στη συγκέντρωση και στην αναπνοή παρά στην αμιγώς φυσική ενδυνάμωση. Ειδικότερα από την αναπνοή: «Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα αντοχής και πρέπει να μάθεις να ελέγχεις την αναπνοή σου,» λέει ο Kareem, «αυτή είναι και η ουσία της γιόγκα, έτσι άρχισα να χρησιμοποιώ συνειδητά τεχνικές της γιόγκα στην προπόνηση μου και στα παιχνίδια.

Ο Abdul-Jabbar είναι κατηγορηματικός για τη συμμέτοχη της γιόγκα στη σπάνια μεγάλη σε διάρκεια καριέρα του. «Σαν προληπτικό φάρμακο η γιόγκα είναι απαράμιλλη,» τονίζει « από όταν ξεκίνησα την πρακτική της γιόγκα είχα πολύ λιγότερους έως ελάχιστους τραυματισμούς στη διάρκεια των παιχνιδιών. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει κάθε αθλητή με τις κλειδώσεις, τα ισχία, τους μύες, τους τένοντες και τα γόνατα. Επιπλέον σε κρατά σε επαφή με το σώμα σου».