lunge2

Γενικά
Η Ashtanga Yoga προέρχεται από µια ζωντανή γενεαολογία, περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια πίσω, αποτελούµενη από σοφούς, δασκάλους και γκουρού που έφτασε τα εκατοµµύρια των ασκούµενων µέσω της ζωής του Sri K. Pattabhi Jois ο οποίος απεβίωσε στις 18 Μαΐου, του 2009. Σήµερα συνεχίζεται από τον γιο του, Manju Pattabhi Jois, την κόρη του Saraswati, και τον εγγονό του Sharath Rangaswamy, αλλά ακόµα και µέσω κάθε δασκάλου και ασκούµενού της.

Θεωρείτε η πιο δυναμική μορφή yoga, κατάλληλη για όλους, που μέσα από τη συνεχή ροή και την εναρμόνιση της κίνησης με την αναπνοή δημιουργεί μια κατάσταση κινητικού διαλογισμού που εξαγνίζει σώμα και πνεύμα.

Με άμεσο και εμφανές όφελος στο σώμα, είναι ένα είδος που ταιριάζει στο δυτικό πνεύμα, καθώς η ευεξία επιτυγχάνεται γρήγορα.

Η δυναμική αυτή yoga προσφέρει έντονη άσκηση, σύσφιξη, ισορροπία και ευλυγισία μέσα από μια φυσική σειρά από στάσεις και αναπνοές.Κατάλληλη για ενδυνάμωση, χαλάρωση, ευλυγισία, αδυνάτισμα και συγκέντρωση.

Μέσα από αυτή τη φυσική ροή των ασκήσεων, η ashtanga yoga αποτελεί μια ιδιαίτερα ενεργητική γυμναστική της οποίας τα θεραπευτικά αποτελέσματα αποτοξινώνουν και ευθυγραμμίζουν το σώμα.

Μέσα από τη σωστή αναπνοή, η yoga οξυγωνώνει το αίμα, βοηθώντας την κυκλοφορία και αιματώνει πιο πολύ τον εγκέφαλο μεγιστοποιώντας την καθαρή σκέψη και τη δημιουργικότητα.

Led & Mysore

Στις Ashtanga Led τάξεις, ο δάσκαλος δίνει τη ροή και το ρυθμό της πρακτικής καθοδηγώντας τους μαθητές στη σωστή σειρά των στάσεων (Asanas). Όταν οι μαθητές εξοικειωθούν με την πρακτική, αφήνονται συχνά να επιλέξουν μόνοι τους το ρυθμό και την ένταση που τους ταιριάζει. Αυτή η πρακτική που καλείται Mysore, τους δίνει την ευκαιρία να εξασκηθούν στο δικό τους ρυθμό ανάλογα με το επίπεδό τους αλλά πάντα με την υποστήριξη και καθοδήγηση του δασκάλου μέσα στο στούντιο.

Η Ashtanga Yoga είναι μια πρακτική ιδανική για όσους επιλέγουν να εξασκούνται και μόνοι τους στο σπίτι, εφόσον φυσικά έχουν κατανοήσει τη σειρά των ασκήσεων.

Tristana
Η Ashtanga Yoga χρησιμοποιεί ένα τρίπτυχο σύστημα που ονομάζεται Tristana. Αποτελείται από την σωστή αναπνοή (Ujjayi pranayama), τις asanas (συμπεριλαμβανομένης και της σωστής χρήσης των bandhas και το ακριβές σημείο εστίασης του βλέματος (dristi). Η μέθοδος αυτή βοηθά στην δημιουργία ενός διαλογισμού όπου ο ασκούμενος αναπτύσει τον έλεγχο των σκέψεων, συναισθημάτων και λειτουργιών του.

Asana
Υπάρχουν τρεις οµάδες «κινητικών ακολουθιών» και συνολικά έξι σειρές. Η πρώτη σειρά, yoga Chikitsa, καθαρίζει και ρυθµίζει το φυσικό σώµα. Η ενδιάµεση σειρά, Nadi Shodhana, καθαρίζει το νευρικό σύστηµα, ανοίγει πιο λεπτοφυής πηγές ενέργειας και το µυαλό µας. Η Advanced σειρά Α, Β, Γ και Δ, Sthira Bhaga, κυριολεκτικά σηµαίνει δύναµη και χάρη, η οποία χαρίζει περαιτέρω ελαστικότητα, αποφασιστικότητα και ηρεµία, απαιτώντας υψηλότερα επίπεδα ταπεινότητας και αφοσίωσης του ασκούµενου. Κάθε σειρά από στάσεις πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν ο ασκούµενος προχωρήσει στην επόµενη. Η πρακτική αυτή είναι αθροιστική και είναι απαραίτητο να ακολουθεί τη σειρά των στάσεων (asanas), σχολαστικά, διότι κάθε asana βασίζεται στην προηγούµενη και προετοιµάζει για την επόµενη. Η διαδοχική διαδικασία της µάθησης Ashtanga Yoga επιτρέπει στον ασκούµενο της να αναπτύξει τη συγκέντρωση, τη δύναµη, την ελαστικότητα και την αντοχή που απαιτούνται για να προοδεύσει µε έναν ασφαλή και ισορροπηµένο τρόπο.

Vinyasa
Η πρακτική της yoga περιλαμβάνει ένα σύνολο τεχνικών όπως ασκήσεις (asanas), τεχνικές αναπνοής (pranayama) ασκήσεις εστίασης, διαλογισμό που στο σύνολο τους χρειάζενται αρκετές ώρες για να εξασκηθούν. Η Vinyasa είναι ένα σύστημα που οργανώνει την πρακτική σε κινητικές ακολουθίες πλήρως συγχρονισμένες με την αναπνοή. Με την προσθήκη των bandhas μαζί με συγκεκριμένο σημείο εστίασης ενισχύονται τα οφέλη και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο εξάσκησης του σώματος και του νου. Δημιουργός αυτής της τεχνικής ήταν ο Rishi Vamana. Ένα από τα αξιοσηµείωτα χαρακτηριστικά της vinyasa είναι το γεγονός ότι οι asanas δεν κρατάνε πολύ ώρα. Μια από τις παγίδες της yoga είναι η ταύτιση του ασκούµενου µε την θέση. Λέει κάποιος «τώρα είµαι στον πολεµιστή ένα, τέλεια κάνω yoga» και αποσπάται η προσοχή του από την αναπνοή και πηγαίνει στην µορφή της θέσης. Η κεντρική ιδέα της vinyasa είναι να µετακινήσει την προσοχή του νου από την θέση στην αναπνοή, µε αποτέλεσµα ο ασκούµενος να συνειδητοποιήσει ότι οι θέσεις (asanas) όπως και όλες οι µορφές, σχήµατα, είναι παροδικές. Όλες οι µορφές, αντικείµενα, κατασκευάσµατα έρχονται και φεύγουν. Η αναζήτηση της yoga είναι για το άµορφο, το άυλο (συνείδηση). Η vinyasa yoga είναι ένας διαλογισµός στην παροδικότητα, και το µόνο σταθερό στην πρακτική είναι η αναπνοή. Μέσω αυτής οι asanas σχηµατίζουν ένα mala (ροζάριο). Το mala κοινώς χρησιµοποιείται για το µέτρηµα των mantras κατά την διάρκεια του διαλογισµού. Στην vinyasa κάθε θέση είναι µια χάντρα που σχηµατίζει το ροζάριο και η πρακτική γίνεται ένας κινητικός διαλογισµός. Η δηµιουργία θερµότητας καίει τις τοξίνες, όχι µόνο τις φυσικές αλλά και το δηλητήριο της άγνοιας και της αυταπάτης. Όταν η κάθε asana εκτελείται µεµονωµένα, µπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ελαστικότητα, η οποία αποσταθεροποιεί το σώµα. Η σωστή θέση των οστών, και ειδικά της σπονδυλικής στήλης επιτυγχάνεται διατηρώντας ένα συγκεκριµένο µυικό τόνο. Η µέθοδος της Ashtanga Vinyasa µε τα συνεχόµενα περάσµατα εξασφαλίζει την δύναµη να συγκρατήσουµε την ελαστικότητα που έχει αποκτηθεί από τις asanas. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η ελαστικότητα που δεν µπορεί να υποστηριχθεί από την δύναµη δεν θα πρέπει να επιδιώκεται.

Dristi
Με την χρήση των οργάνων της όρασης µας πετυχαίνουµε να εστιάσουµε το µυαλό προς ένα σηµείο, δηµιουργώντας µια πιό εσωτερική και διαλογιστική πρακτική. To dtisti (σηµείο εστίασης) βοηθά το µυαλό και τις αισθήσεις να είναι στραµένα στο εσωτερικό του φυσικού σώµατος.

Ujjayi Pranayama
Το πρόθεµα “ud” σηµαίνει προς τα πάνω ή επέκταση. Έχει επίσης και την έννοια της υπεροχής και της δύναµης. “Jaya” σηµαίνει κατάκτηση ή επιτυχία, και, από µια άλλη σκοπιά, αυτοσυγκράτηση. Στην ujjayi pranayama οι πνεύµονες επεκτείνονται πλήρως, µε το στήθος να φουσκώνει προς τα έξω όπως αυτό ενός ισχυρού κατακτητή. Η αναπνοή είναι το κλειδί για το βασίλειο της ηρεµίας και της δύναµης, και µαζί µε αυτήν µπορούµε να ρυθµίσουµε το νευρικό µας σύστηµα. Η αναπνοή είναι η πόρτα ανάµεσα στο σώµα και το µυαλό µας, η πύλη µεταξύ διαλογισµού και πρακτικής και συχνά το πρώτο βήµα στο δρόµο για µια πιο πνευµατική και ευτυχισµένη ζωή. Ο Guruji έλεγε: «η Ashtanga είναι µια πρακτική αναπνοής…Τα υπόλοιπα είναι απλές κάµψεις».

Bandhas
Τα bandhas είναι τα “κλειδώματα” στο φυσικό φυσικό μας σώμα που ενεργοποιούνται με την απαλή σύσπαση των μυών της αντίστοιχης περιοχής και συνδέονται άμεσα με την ροή της ενέργειας μας. Ονομαστικά είναι τα Moolabandha, Uddiyanabandha και Jalandarabandha. Βρίσκονται στο περίνεο, στον αφαλό (δύο δάκτυλα πιο κάτω) και στο θυροειδή και η ενεργοποιήση τους διατηρεί την σωστή ευθυγράμισση του σώματος και ταυτόχρονα έχουμε ένα βαθύ εσωτερικό σημείο συγκέντρωσης για το μυαλό.

Φιλοσοφία της Ashtanga

Η Ashtanga ονομάζεται και οκτασκελής Yoga γιατί αποτελείται από οκτώ στοιχεία/άκρα:
– Yama: ηθικοί κανόνες (donts)
– Niyama: παρατήρηση του εαυτού μας (dos)
– Asana: στάση σώματος
– Pranayama: τεχνικές αναπνοής
– Pratyahara: ανάκληση των αισθήσεων
– Dharana: αυτοσυγκέντρωση
– Dhyana: διαλογισμός
– Samadhi: ένωση

Επίσης τα Yamas βασίζονται στον Νόμο του Κάρμα και τα Nyyamas υπάρχουν ώστε να μπορούμε να αναπτύξουμε μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας να είμαστε ικανοποιημένοι με τα απλά πράγματα.