yin2

“The Power of Stillness”

Στις πρακτικές της Yin Yoga δίνεται έμφαση στη διατήρηση των asana (στάση σώματος) για αρκετή ώρα με συνοδεία ήχων και mantras οδηγώντας το σώμα και τον νου σε βαθειά χαλάρωση.

Η Yin Yoga επιδρά στους συνδετικούς ιστούς της σπονδυλικής στήλης και της άρθρωσης του ισχίου αναπτύσσοντας την ευλυγισία των περιοχών και εξισορροπώντας το νευρικό σύστημα. Στις συγκεκριμένες περιοχές συσσωρεύεται συναισθηματική και σωματική ένταση.

Στο σωματικό επίπεδο η Yin Yoga αποκαθιστά και συντηρεί την φυσική κινητικότητα των αρθρώσεων, των περιοχών της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και των ποδιών.

Στο ενεργειακό επίπεδο ξεμπλοκάρονται τα ενεργειακά κανάλια (βελονιστικούς μεσημβρινούς) του σώματος επιτυγχάνοντας την ελεύθερη ροή της ενέργειας (prana) χαρίζοντας ευεξία και συναισθηματική χαλάρωση.

Η Yin Yoga συνδυάζει τις πρακτικές της yoga για να δημιουργήσει μια σύγχρονη ολιστική προσέγγιση γύρω από την ευεξία του ατόμου, με στόχο την πρόληψη και αποκατάσταση. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι σε συνδυασμό με την ιατρική αγωγή, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα σε χρόνιες παθήσεις & τραυματισμούς.  Σε ομάδες, οι ασκούμενοι λαμβάνουν προσωπική φροντίδα, προσοχή, ασφαλή και ήπια καθοδήγηση.

Το μάθημα περιλαμβάνει asana που χαλαρώνουν το σώμα, αναπνευστικές τεχνικές καθώς και πρακτικές διαλογισμού και χαλάρωσης (yoga nidra) που επιφέρουν την ομοιόσταση του σώματος. Η ομοιόσταση αποτελεί το “κλειδί” στη θεραπεία. Οι ασκούμενοι ακολουθούν το δικό τους ρυθμό στις πρακτικές.

H Yin Yoga βοηθάει, υποστηρικτικά, στην διαχείρηση αυτοάνοσων παθήσεων, χρόνιου χαρακτήρα. Ενδεικτικά: Καρδιακά, υπέρταση, ημικρανίες, Θυρεοειδής, άσθμα, γαστρεντερικά, διαβήτης, νευρολογικά, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, καρκίνος, παθήσεις μυοσκελετικού, σκολίωση κ.α.

Δεν χρειάζεται να έχετε εμπειρία, να είσαστε συντονισμένοι ή να αισθάνεστε καλά για να έρθετε στο μάθημα..απλά ελάτε!

Yoga Nidra

Επίγνωση, χαλάρωση, συγκέντρωση και διαλογισμός – αυτή είναι η σειρά προς την ανώτερη επίγνωση. Δεν μπορούμε να διαλογιστούμε χωρίς να κατακτήσουμε τη συγκέντρωση και δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε χωρίς να κατακτήσουμε την χαλάρωση. Πρώτα πρέπει να μάθουμε να χαλαρώνουμε και μόνο τότε θα μάθουμε να συγκεντρωνόμαστε. Μετά τη συγκέντρωση, εύκολα μπορεί κάνεις να περάσει στη διαλογιστική κατάσταση. Για αυτό, πρέπει να μάθουμε πρώτα πως να χαλαρώνουμε σωστά. Χαλάρωση σημαίνει ρίχνω τους λεπτοφυείς φραγμούς. Σημαίνει χαλαρώνω τις άμυνες, τις εντάσεις και όλες τις καταπιέσεις που έχουν αναπτυχθεί συνειδητά, υποσυνείδητα και ασυνείδητα. Επίσης μαθαίνω να αφήνομαι.

Η Yoga Nidra είναι μια ολοκληρωμένη γιογκική τεχνική που οδηγεί στην πλήρη χαλάρωση. Μέσω της πρακτικής στη Yoga Nidra μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε τις λεπτοφυείς πλευρές της προσωπικότητας και να αντλούμε από το έμφυτο δυναμικό μας, για να επιτύχουμε θεραπεία. Η πρακτική της Yoga Nidra στη μορφή που την διδασκόμαστε επινοήθηκε απο τον Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι και βασίζεται στην ταντρική τεχνική νυάσα. Στην νυάσα ο ασκούμενος ακουμπά κυριολεκτικά τα διάφορα σημεία του σώματος – τον αντίχειρα, το δεύτερο δάκτυλο, τρίτο κτλ. Ο Σουάμι Σατυνάντα πρόσεξε, ότι ένιωθε τα διάφορα μέρη του σώματος με κυκλική φορά, ένιωθε ένα αίσθημα υπνηλίας και η υποσυνείδητη δεκτικότητα αυξάνονταν. Η ανακάλυψη αυτή τον ενέπνευσε να αναπτύξει την τεχνική Γιόγκα Νίντρα. Η ομορφιά της γιόγκα νίτρα είναι ότι μας μαθαίνει πως να χαλαρώνουμε βαθιά. Και δεν χαλαρώνει μόνο το φυσικό σώμα, αλλά και το πρανικό, τα συναισθήματα, το νου και την ψυχή. Ολόκληρη η ύπαρξη χαλαρώνει, αναζωογονείται και αποκαθίσταται. Στην γιόγκα νίντρα, δεν κοιμόμαστε η ΕΠΙΓΝΩΣΗ πρέπει να διατηρηθεί. Παρόλο που δεν έχουμε συναίσθηση στο αισθητηριακό επίπεδο χρειάζεται να μείνουμε ξύπνιοι και να έχουμε επίγνωση ότι ασκούμαστε στην Yoga Nidra. Δεν απαιτείται συγκέντρωση, μόνο επίγνωση. Ο νους λαμβάνει οδηγίες, για να κατευθυνθεί από το ένα σημείο στο άλλο και ο ασκούμενος πρέπει να διατηρεί επίγνωση της κάθε εμπειρίας που βιώνει.