You are currently viewing Πληροφορίες Σχετικά με το Dosha σας, Τις Ανισορροπίες του & Πώς να Αποκαταστήσετε Ισορροπία

Πληροφορίες Σχετικά με το Dosha σας, Τις Ανισορροπίες του & Πώς να Αποκαταστήσετε Ισορροπία

Η γνωριμία και  η κατανόηση της πρωταρχικής μας Dosha είναι το πρώτο βήμα στην Αγιουρβεδική θεραπεία. Το dosha μας αναφέρεται στη μοναδική μας, ειδική συλλογή στοιχείων προσωπικότητας, χαρακτηριστικών, φυσιολογικών διεργασιών και πολλά άλλα και υπάγεται κυρίως σε έναν από αυτούς τους τύπους: Vata, Kapha και Pitta. Ανάλογα το σώμα, νου και πνεύμα έχουμε ορισμένες τάσεις, συνήθειες και τρόπους που λειτουργούμε και μας ξεχωρίζουν από τους άλλους τύπους. Μόλις καταλάβετε τον τύπο σας, καθώς και τους λιγότερο επικρατούμενους τύπους σας, θα είστε σε καλύτερη θέση να εντοπίσετε μια ανισορροπία και να βρείτε  τι να κάνετε για να επαναφέρετε τα τρία σας doshas σε αρμονία.

Για να προσδιορίσετε την Ιδιοσυγκρασία σας(Dosha) κάντε το Κουίζ.

Υπάρχουν τρείς καταστάσεις για το Dosha:

 • Ισορροπημένη: Και τα τρία doshas είναι σε αρμονία
 • Αυξημένη: Ένα Dosha υπάρχει σε μεγαλύτερη αναλογία, λέγεται επίσης “επιδεινωμένο ” ή “σε υπερβολή.”
 • Μειωμένη: Ένα Dosha υπάρχει σε μικρότερη αναλογία, λέγεται επίσης “εξαντλημένο” .

 

Συνήθως ανισορροπίες εμφανίζονται στην κυρίαρχη Dosha σας, και το ποιο πιθανό είναι να εμφανίζονται σε αυξημένη μορφή & συνήθως προκαλούνται από άγχος ή την διατροφή.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε από τις τυπικές αρχές της Αγιουρβέδα, όπως μασάζ, γιόγκα ή διαλογισμό. Στο άρθρο θα σας προτείνουμε συμβουλές που βασίζονται στη διατροφή με την συνείδηση, τον τρόπο ζωής και τις συμβουλές εξοικονόμησης χρόνου για υποστηρίξουν την ικανότητά σας να έρθετε πάλι σε ισορροπία.

Δύο άνθρωποι δεν μπορεί να είναι εντελώς ίδιοι. Επομένως, καμία θεραπεία δεν θα είναι ακριβώς ίδια για όλους. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το dosha σας & την αγιουρβέδα, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε έναν Αγιουρβεδικό γιατρό που θα μπορεί να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα των ανισορροπιών σας και θα σας δώσει ένα πρόγραμμα & συμβουλές για τη βελτίωση της κατάστασής σας.

Κάντε κλικ στο Dosha για το οποίο θέλετε να διαβάσετε περισσότερα.

 

Vata

Όταν συσχετίζουμε τα doshas με φυσικά στοιχεία, οι προσωπικότητες του vata αντικατοπτρίζουν τις ιδιότητες του αέρα και του χώρου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τύπος του σώματος των vata τείνουν να είναι λεπτός, ψηλός και ισχνός με προεξέχοντες αρθρώσεις και οστά, ενώ οι σκέψεις και οι κινήσεις τους είναι γρήγορες, ελαφρές και μεταβάλλονται σε ταχύτατα. Στο σώμα, η ενέργεια του vata βρίσκεται στις αρθρώσεις και τα οστά, το δέρμα, τον εγκέφαλο, τα μαλλιά, το κόλον, τους μύες, τα νεύρα, τον εγκέφαλο, τα πόδια και στο πέλμα. Εάν το vata ήταν ένα ζώο, θα ήταν μια πεταλούδα-ευάερο ντελικάτο, με γρήγορα φτερά, ένα λεπτό σώμα, και γρήγορα φτερουγίσματα.

Το Vata είναι κρίσιμο για να διατηρηθεί η ισορροπία του για όλους, διότι ρυθμίζει τη ροή ή την κίνηση του σώματός σας: διαδικασίες όπως η κυκλοφορία, η καρδιά, η αναπνοή, η κίνηση των ματιών, η ένταση των μυών, η κινητικότητα, οι σκέψεις και η εξάλειψη των αποβλήτων. Χωρίς το vata, το kapha και pitta δεν θα υπήρχαν, οπότε φροντίστε να διατηρήσετε το vata ισορροπημένο.

Vata σε Αρμονία:

Όταν το vata είναι σε αρμονία, θα βιώνετε μεγάλη δημιουργικότητα, ζωντάνια και ζωτικότητα; με τις αισθήσεις, ενθουσιασμό, μνήμη και λογική σε αυξημένο επίπεδο. Θα είστε “στη ζώνη”. Θα χωνεύετε καλά τα τρόφιμα και θα εξαλείφετε τοξίνες, όπως τον ιδρώτα και τα απόβλητα, εύκολα και τακτικά.

Μια ενθουσιώδης, χαρούμενη, δημιουργική προσωπικότητα, αυτό το dosha προτιμά το ζεστό καιρό από το κρύο. Ζεστά, θρεπτικά τρόφιμα αντί για κρύα. Και τείνει να ποθεί τα μπαχαρικά, είτε στα τρόφιμα είτε στα αρώματα, περισσότερο από τις ήπιες μυρωδιές και γεύσεις.

Οι Vatas είναι υπερήφανοι που μαθαίνουν γρήγορα και αντιλαμβάνονται δύσκολες ή καινούργιες έννοιες και γνώσεις ταχύτερα από τους περισσότερους, αλλά από την άλλη πλευρά, θα ξεχνάνε με την ίδια ταχύτητα που μαθαίνουν. Είναι φανταστικοί στην επικοινωνία, έμπειροι στο να εκφράζονται και συνήθως πολύ κοινωνικοί. Συχνά θεωρούνται η ζωή της παρέας, είναι αυτοί που θα γελάσουν πρώτοι, θα ανεβάσουν τη διάθεση και να αγαπούν να διασκεδάζουν. Αυθόρμητοι και ενθουσιώδεις, είναι επίσης αυτοί που αποφεύγουν τη ρουτίνα και είναι ευχαριστημένοι με τελευταίας στιγμής αλλαγές σε σχέδια. Στην πραγματικότητα, η διάθεση τους είναι εξίσου μεταβλητή και παρορμητική. Εξαιτίας αυτού, οι vatas θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τακτικές συνήθειες, ρουτίνες και χρονοδιαγράμματα για να τους κρατήσουν ισορροπημένους και ειρηνικούς και όχι φρενιτικούς, αγχωμένους και εξαντλημένους.

Άσκηση:

Τα Vata doshas θα πρέπει να απολαμβάνουν μέτριας έντασης δραστηριότητες που τους κρατούν ενεργούς χωρίς να τους προκαλούν υπερδιέγερση. Φρενικές, κουραστικές, δύσκολες ή ανταγωνιστικές προπονήσεις μπορούν να τους φέρουν τελείως εκτός ισορροπίας. Διαλογιστικές δραστηριότητες όπως η γιόγκα, πιλάτες, το περπάτημα, το ται τσι, το τσιγκόνγκ ή το κολύμπι ταιριάζουν καλά στην καθημερινότητα τους.

 Vata Εκτός Ισορροπίας:

Παρόλο που είναι έξυπνοι, απρόβλεπτοι και ενεργητικοί, το μειονέκτημα είναι ότι εξαντλούνται εύκολα όταν εμπλέκονται υπερβολικά σε καταστάσεις/δραστηριότητες ή δουλεύουν πολύ. Σε έναν ταραχώδη, πολυάσχολο τρόπο ζωής, τα vatas παθαίνουν γρήγορα υπερδιέγερση και ανισσοροπία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις ηρεμιστικές τεχνικές για να επαναφέρουν τη φυσική τους σύσταση σε ισορροπία. Επίσης βαριούνται γρήγορα, μπορεί να στερούνται στην δέσμευση και να επικεντρώνονται σε διάφορα projects, και να αναζητούν ποικιλία αντί για ρουτίνα.

Αν έχετε κυρίαρχο vata, θα ξέρετε ότι είστε εκτός ισορροπίας όταν έχετε:

 • Φόβος, ανησυχία, άγχος ή στρες
 • Δυσκολία να αποκοιμηθείς ή παραμείνεις κοιμισμένος
 • Το μυαλό τρέχει συνέχεια ή υπάρχουν σκέψεις που αποσπούν την προσοχή
 • Δερματικά προβλήματα όπως ξηρότητα, τραχύτητα ή σκασίματα
 • Ξηρά ή εύθραυστα μαλλιά
 • Πόνος ή προβλήματα στην κοιλιακή χώρα (πεπτικές ή εμμηνορροϊκές κράμπες) ή στο κάτω μέρος της πλάτης
 • Δυσκοιλιότητα, διάρροια, αέρια ή φουσκώματα
 • Κόπωση ή πόνους στο σώμα
 • Βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο αυτί ή πονοκέφαλοι
 • Κρύα χέρια και πόδια

TIP: Για να θυμάστε γρήγορα τι σας κρατάει σε ισορροπία σκεφτείτε γείωση, ρουτίνα και ζεστασιά.

Επαναφέροντας Ισορροπία Χρησιμοποιώντας το Φαγητό:

Όταν τα vatas πρέπει να ηρεμίσουν, να δροσιστούν και να συλλεχθούν πάλι, χρειάζονται τροφές που είναι βαρύτερες, ζεστές, ενυδατικές ή λιπαρές – σκεφτείτε τρόφιμα(comfort food) όπως ζεστά δημητριακά, παχιά σούπα, ζεστό γάλα, ψητά λαχανικά ή ξηρούς καρπούς –  επίσης αλμυρά, γλυκά ή ξινά στη γεύση. Πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που είναι κρύα, ξηρά, τραγανά, τραγανά, πικάντικα, πικρά ή ωμά, καθώς και κρύα ή ωμά λαχανικά και ανθρακούχα αναψυκτικά, όπως σόδες.

Επιπλέον Φαγητά που Υποστηρίζουν το Vata ή Ηρεμούν την Ανισσοροπία:

Χρησιμοποιήστε αυτά τα τρόφιμα όταν αισθάνεστε συμπτώματα ανισορροπίας και πρέπει να επαναφέρεται την ισορροπία. Μπορεί επίσης να βασιστείτε σε αυτά τα τρόφιμα προληπτικά για να διατηρήσετε τις ενέργειες του vata  σε ισορροπία, εάν το vata είναι η πρωταρχική σας Dosha.

 • Κοτόπουλο ή γαλοπούλα (και τα δύο οργανικά), θαλασσινά που αλιεύονται άγρια, ή αυγά αντί του κόκκινου κρέατος ή του χοιρινού κρέατος για τους κρεατοφάγους.
 • Γαλακτοκομικά, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού και του ζεστού γάλακτος (πάντα τα βράζετε πρώτα, σύμφωνα με τις αρχές της Αγιουρβέδα).
 • Σιτηρά όπως ρύζι και σιτάρι, αλλά μειώστε τις ποσότητες σίκαλης, βρώμης, φαγόπυρου και κεχρί.
 • Ξηροί καρποί οποιουδήποτε τύπου, με την προϋπόθεση ότι δεν έχετε αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, ειδικά σε ζεστές, πικάντικες συνταγές.
 • Λάδια όλων των ειδών ηρεμούν ή σταθεροποιούν το vata.
 • Σόγια (tofu), mung dahl και άλλα μικρά φασόλια. Μειώστε την πρόσληψη μεγαλύτερων φασολιών που παράγουν αέρια, όπως μαύρα, κόκκινα, λευκά ή γκουρμέ ποικιλίες.
 • Γλυκαντικά όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, της αγαύης, των εκχυλισμάτων φρούτων και της ζάχαρης, με μέτρο.
 • Φρούτα (ζεστά, μαγειρεμένα ή να τα τρώτε μόνα τους αν είναι δυνατόν) τα οποία τείνουν να είναι ξινά, γλυκά ή έχουν μεγάλα κουκούτσια (ροδάκινα, αβοκάντο, κεράσια), μπανάνες, τροπικά φρούτα (ανανάδες, μάνγκο, παπάγια)μούρα, πεπόνια. Περιορίστε την πρόσληψη ελαφρών, ξηρών ή αποξηραμένων ποικιλιών, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, των αχλαδιών, των εσπεριδοειδών, των cranberries και των ροδιών.
 • Λαχανικά (μαγειρεμένα), κατά προτίμηση οργανικά, συμπεριλαμβανομένων των σπαραγγιών, των καρότων και των παταριών. Σε μέτρια ποσότητα και κυρίως όταν μαγειρεύεται με μπαχαρικά που ενισχύουν την vata: φυλλώδη χόρτα, πατάτες, σέλινο, κουνουπίδι και μπρόκολο. Αποφύγετε βλαστούς που προκαλούν αέρια και το λάχανο.
 • Θερμά μπαχαρικά και βότανα (σχεδόν όλων των τύπων), όσο πιο φρέσκο ​​τόσο το καλύτερο, με εξαίρεση το πιπέρι, το οποίο θα πρέπει να απολαμβάνετε με μέτρο. Ιδιαίτερα υποστηρικτικά είναι το κάρδαμο, το τζίντζερ, η κανέλα, το αλάτι, το κύμινο, τα γαρίφαλα και ο σπόρος μουστάρδας.

TIP: Όταν το vata είναι σε ανισορροπία, συχνά ο ευκολότερος τρόπος για να ξεδώσετε και να χαλαρώσετε είναι να κάνετε ένα διάλειμμα 10 λεπτών για να διαλογιστείτε, να τεντωθείτε, να αναπνεύσετε ή απλά να μην κάνετε τίποτα.

Επιπλέον Δραστηριότητες που Υποστηρίζουν το Vata:

Πέρα από τη διατροφή, υπάρχουν πρόσθετες δραστηριότητες που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ζωή σας για να κρατήσετε τις ενέργειες του vata υπό έλεγχο. Δοκιμάστε τες όταν αισθάνεστε ανισορροπία ή προληπτικά για να στηρίξετε την υγεία σας πριν να χρειαστεί:

 • Παραμείνετε σε θερμές θερμοκρασίες. Κρατηθείτε ζεστοί όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες επειδή το vata είναι επιρρεπή σε κρυολογήματα.
 • Απολαύστε ζεστά φαγητά. Περιορίστε τα ωμά τρόφιμα ή αυτά που σερβίρονται απευθείας από το ψυγείο.
 • Απολαύστε τρόφιμα (comfort foods) που κυμαίνονται προς την θερμότητα, βαρύτητα ή την λιπαρότητά, όπως τα σούπες, φαγητά αργό-ψημένα στο φούρνο ή σιγοβρασμένα στην κατσαρόλα ή τα ψητά.
 • Διατηρείτε κανονικές ώρες ύπνου, συμπεριλαμβανομένου να πέφτετε νωρίς για ύπνο και να ξυπνάτε πάλι νωρίς.
 • Ενσωματώστε καθημερινό αυτό-μασάζ με σησαμέλαιο.
 • Αποφύγετε τα διεγερτικά, καθώς η προσωπικότητα του vata είναι επιρρεπής στον ενθουσιασμό.
 • Διατηρείτε την καθημερινή ρουτίνα για να αποφύγετε το άγχος, το στρες ή την ανησυχία.
 • Ζεστό καρυκευμένο γάλα πριν πέσετε στο κρεβάτι για να προωθήσετε τον ύπνο.
 • Αλλάξτε ρουτίνες εκγύμνασης για να παραμείνετε αφοσιωμένοι και απασχολημένοι στην άσκηση.
 • Απολαύστε ποικίλα χόμπι που σας κρατούν τον ενεργούς διανοητικά.

 

 

Kapha 

Όταν συσχετίζουμε τα doshas με τα στοιχεία της φύσης, οι προσωπικότητες των kapha αντικατοπτρίζουν τις ιδιότητες της γης και του νερού και σε σχέση με τις ενέργειες pitta και vata, οι kaphas τους εξισορροπούν με το να τις διατηρούν γειωμένες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σώματα των kapha τείνουν να είναι μεγαλύτερα, βαρύτερα και πιο υπέρβαρα, ενώ οι σκέψεις και οι κινήσεις τους είναι πιο αργές, πιο υποτονικές και είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Στο σώμα, η ενέργεια kapha βρίσκεται στους λιπώδεις ιστούς, τον λαιμό και τους πνεύμονες, στη λέμφο, το θώρακα, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους συνδετικούς ιστούς. Εάν το kapha ήταν ζώο, θα ήταν χελώνα με αργές, βαριές κινήσεις, το πυκνότερο σώμα και φαινομενικά στοχαστικές & σκόπιμες ενέργειες.

Kapha σε Αρμονία:

Όταν το kapha βρίσκεται σε αρμονία, θα βιώνετε τεράστια συναισθήματα αγάπης, χαράς, ευτυχίας και συγχώρεσης. Θα είστε χαλαροί, στοργικοί και γενναιόδωροι, χωρίς να δίνετε σημασία στα ψιλοπράγματα. Μια ήρεμη και ειρηνική παρουσία, τα ισορροπημένα kaphas φαίνεται να μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστα από τα πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή & είναι χαλαροί ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Σε γενικές γραμμές, τα χαρακτηριστικά τους κλίνουν προς την μαλακότερη, πιο ήπια πλευρά. Με μεγάλα, φιλόξενα μάτια; μια χαμηλή, μαλακή φωνή. και χαλαρές κινήσεις, βλέποντας ένα kapha σε αρμονία θα συναντήσουμε έναν ήσυχο, γαλήνιο και ήρεμο άνθρωπο.

Αυτή η συμπεριφορά τους τοποθετεί συχνά σε ηγετικούς ρόλους ή θέσεις σεβασμού στις επιχειρήσεις, τις κοινότητες και τους κοινωνικούς κύκλους. Ισορροπημένοι, σταθεροί, με καλόψυχοι και αξιόπιστοι, είναι αυτοί που μπορείτε να υπολογίζετε όταν πρέπει να γίνει κάτι ή προκύψει μια κατάσταση υψηλής πίεσης.

Τα Κάπας είναι επίσης υπερήφανοι για την κατανόηση, την αξιοπιστία, τη σταθερότητα, την πίστη και τη δέσμευσή τους. Σε αντίθεση με τα vatas, τα kaphas έχουν μεγάλη ενέργεια που διαρκεί. Φυσικά, είναι πιο στέρεοι, μεγαλύτεροι, βαρύτεροι και πιο γειωμένοι από τα άλλα doshas με τάσεις να κινούνται αργά ή υποτονικά όταν είναι εκτός ισορροπίας. Αν και τα kaphas δεν έχουν τόσο γρήγορη σκέψη όσο τα vatas ή pittas & είναι πιο αργά στο να μάθουν κάτι καινούργιο; είναι λιγότερο πιθανό να ξεχάσουν κάτι που διάβασαν, άκουσαν ή είδαν χάρη στην απίστευτη μακροπρόθεσμη μνήμη τους.

Άσκηση:

Τα Kapha doshas πρέπει να απολαμβάνουν μέτρια έντασης αερόβια άσκηση που τους βοηθά να αντισταθούν στην καθιστική ζωή ή στο να φορτώνονται με κιλά. Σε αντίθεση με τα vatas, τα kaphas πρέπει να συμμετέχουν σε έντονα ή ανταγωνιστικά αθλήματα ή προπονήσεις για να κρατήσουν την φωτιά τους ενεργή και να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο. Είναι στην φύση τους οι δραστηριότητες αντοχής όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το τρέξιμο. Αν επιλέξουν να συμπληρώσουν τη ρουτίνα τους με διαλογιστικές δραστηριότητες, όπως η γιόγκα, το πιλάτες, το περπάτημα, το tai chi, το τσιγκόνγκ ή το κολύμπι, θα πρέπει να επιλέξουν πιο επίπονες πρακτικές ή/και αυτές που ωθούν τα πνευματικά ή φυσικά τους όρια. Για παράδειγμα, εάν περπατούν, πρέπει να είναι γρήγορα και για 30 λεπτά ή περισσότερο.

Kapha Εκτός Ισορροπίας:

Τα Κάπας έχουν γενικά μια χαλαρή συμπεριφορά και την ικανότητα να χειρίζονται το άγχος χωρίς να επηρεάζονται. Επιπλέον, τείνουν να έχουν πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και καλή υγεία. Αν και ήρεμοι και ευγενικοί όταν είναι σε ισορροπία, όταν βρίσκονται εκτός ισορροπίας, τα kaphas μπορούν να γίνουν κτητικοί, υπερβολικοί ευαίσθητοι, υπερβολικά προσκολλημένοι, εθισμένοι και τεμπέλικοι.

Αν έχετε κυρίαρχο kapha, θα ξέρετε ότι είστε εκτός ισορροπίας όταν έχετε:

 • Ανασφάλεια, φθόνος, ζήλια ή κρίση
 • Επιπλέον κιλά ή Κυτταρίτιδα
 • Κρύα, γρίπη, συμφόρηση, προβλήματα με τους ιγμόρεια, πονοκεφάλους και αναπνευστικά προβλήματα όπως οι αλλεργίες ή το άσθμα
 • Προβλήματα με υπερκατανάλωση τροφής
 • Συναισθηματικές διατροφικές συνήθειες, όπως σνακς αργά τη νύχτα, να τρώνε πάρα πολύ όταν αγχώνονται, και να τρώνε ζαχαρούχα τρόφιμα για να απαλύνουν τα αρνητικά συναισθήματα
 • Μικρή ή καθόλου άσκηση στην καθημερινή τους ρουτίνα; τεμπελιά
 • Κακές συνήθειες τηλεώρασης, όπως οι μαραθώνιοι τηλεοπτικών σπορ το Σαββατοκύριακο ή μέρες που ξοδεύονται στον καναπέ, βλέποντας επαναλήψεις επεισοδίων και ταινιών
 • Δεν υπάρχει επιθυμία νοητικής ή σωματικής διέγερσης
 • Δυσκολία στην πραγματοποίηση ή δέσμευση σε κοινωνικές δραστηριότητες
 • Τάσεις να μήνουν σπίτι
 • Αίσθημα κτητικότητας ή υλισμού
 • Αντίσταση στην αλλαγή
 • Τοξικές ή δύσκολες σχέσεις, συχνά όταν νιώθουν αδικιμένοι
 • Ξηρό δέρμα ή μαλιά (τα Kaphas είναι φημισμένα για τα μεταξένια, ενυδατωμένα, υγιές δέρμα και μαλλιά.)
 • Μια θαμπή, άψυχη προοπτική της ζωής
 • Υπερευαισθησία
 • Εθισμοί
 • Υπερβολικός ύπνος ή υπνηλία
Επαναφέροντας Ισορροπία Χρησιμοποιώντας το Φαγητό:

Όταν τα kaphas χρειάζονται έμπνευση, ενθουσιασμό και κίνητρο, θα πρέπει να επιλέξουν ξηρά, πικάντικα, ζεστά, ή ελαφρά τρόφιμα που θα τους ενεργοποιήσουν και θα τους δώσουν ώθηση και ενέργεια. Σκεφτείτε καρυκευμένα τσάγια , εσπεριδοειδή ή τρόφιμα με τζίντζερ, σκόρδο ή πιπέρι. Πρέπει να αποφεύγουν τα βαριά, ξινά, κρύα, γλυκά ή νερουλά τρόφιμα.

Επιπλέον Φαγητά που Υποστηρίζουν το Kapha ή Ηρεμούν την Ανισσοροπία:

Χρησιμοποιήστε αυτά τα τρόφιμα όταν εμφανίσετε συμπτώματα ανισορροπίας και πρέπει να επαναφέρετε την ισορροπία ή αν θέλετε προληπτικά να διατηρήσετε την ισορροπία των ενεργειών kapha, εάν αυτός είναι ο τύπο του σώματός σας:

 • Κριθάρι, κεχρί, φαγόπυρο και σίκαλη αντί για βρώμη, ρύζι και σιτάρι.
 • Φασόλια όλων των τύπων – μεγάλα και μικρά – με εξαίρεση την σόγια (tofu).
 • Τσάι τζίντζερ για την τόνωση της αργής πέψης.
 • Λάδια σε πολύ περιορισμένες ποσότητες, και προτιμήστε το ελαιόλαδο, το ghee, το αμυγδαλέλαιο ή το λάδι μουστάρδας.
 • Περιορίστε τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς, αν και μπορείτε να απολαύσετε με μέτρο κολοκυθόσπορο και ηλιόσπορο.
 • Μπαχαρικά όλων των ειδών, ιδιαίτερα τα αναζωογονητικά όπως τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, τσίλι, κύμινο ή κανέλα, αποφεύγοντας το αλάτι.
 • Λαχανικά όλων των τύπων, κατά προτίμηση οργανικά, με εξαίρεση εκείνα που είναι πιο αμυλώδης, υγρά και πιο ζαχαρούχα, όπως γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια, σκουός, καλαμπόκι και ντομάτες.
 • Σκούρα, πικρά χόρτα όπως το αντίδι.
 • Ελαφρύτερα, μικρότερα γεύματα τρώγονται συχνά, με το μεγαλύτερο γεύμα σας κατά το μεσημέρι και το μικρότερο κατά το δείπνο – και χωρίς γεύματα τριών ωρών πριν τον ύπνο.
 • Ελαφρύτερα φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα cranberries, τα ρόδια και τα βερίκοκα αντί για βαρύτερες επιλογές όπως τα τροπικά φρούτα, τα φρούτα με μεγάλα κουκούτσια, οι μπανάνες, τα πεπόνια, οι χουρμάδες και τα σύκα.
 • Περισσότερα ωμά τρόφιμα αντί για μαγειρεμένα.
 • Πικάντικα, πικρά και στυπτικά τρόφιμα, αποφεύγοντας παράλληλα τις ζαχαρούχα, λιπαρά ή βουτυρώδης επιλογές.
 • Ακατέργαστο μέλι σε περιορισμένες ποσότητες, αλλά αποφύγετε άλλα γλυκαντικά.
 • Τονωτικές, ζεστές ή πικάντικες γεύσεις, συστατικά ή είδη κουζίνας.
 • Ζεστοί καφέδες, τσάι ή γεύματα, αποφεύγοντας παράλληλα κρύα φαγητά ή ποτά.
 • Εσπεριδοειδές όπως λεμόνι ή lime.

TIP: Για έναν γρήγορο τρόπο να θυμάστε τι σας κρατά ισορροπημένο, σκεφτείτε τη διέγερση, την αυτοεκδήλωση και την ξηρότητα.

Επιπλέον Δραστηριότητες που Υποστηρίζουν το Kapha:

Πέρα από τη διατροφή, υπάρχουν πρόσθετες δραστηριότητες που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ζωή σας για να διατηρήσετε τις ενέργειες του kapha υπό έλεγχο. Δοκιμάστε τα όταν αισθάνεστε ανισορροπία ή για να υποστηρίξετε την καλή υγεία σας:

 • Οποιαδήποτε ρουτίνα ή αγωγές που είναι καινούργια ή διαφορετική, συμπεριλαμβανομένου κάτι απλού όπως μιας νέας διαδρομής προς την δουλειά, μιας διαφορετικής τάξης γυμναστικής ή μιας αλλαγής σε χόμπι.
 • Κοινωνικές εκδηλώσεις που απαιτούν κοινωνικοποίηση και συναντήσεις νέων ανθρώπων.
 • Εμπειρίες που τεντώνουν το μυαλό, το σώμα ή το πνεύμα σας να σκέφτεται, να αισθάνονται, να κινείται ή να ενεργεί με διαφορετικό τρόπο.
 • Τονωτικές δραστηριότητες που απαιτούν γρήγορη σκέψη ή ξέφρενη κίνηση.
 • Αποφύγετε τη ζάχαρη, τα λιπαρά ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
 • Αποφύγετε την πολύ χαλάρωση, την επιπόλαια ευχαρίστηση ή τη πολύ άνεση/ελεύθερο χρόνο.
 • Διατηρήστε μια τακτική ρουτίνα ύπνου – να πέσετε νωρίς στο κρεβάτι και νωρίς να σηκώθηκε – χωρίς μικρούς ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Δημιουργήστε προσωπικά όρια για να αποφύγετε την εκμετάλλευση της αγαθής φύσης σας.
 • Περάστε χρόνο σε ζεστά κλίματα ή περιβάλλοντα, όπως σάουνες ή παραλίες.
 • Χρησιμοποιήστε αναζωογονητικά αρώματα αρωματοθεραπείας (ευκαλύπτου, για παράδειγμα) για να σας αναζωογονήσουν ή να σας ενεργοποιήσουν μέσα στην ημέρα σας.
 • Περπατήστε, κάντε ποδήλατο ή τεντωθείτε μετά από τα γεύματα για να συνεχίσετε και να αποφύγετε το λήθαργο.
 • Αποσπάστε τον εαυτό σας από το φαγητό όταν αισθάνεστε συναισθηματικά φορτισμένοι περνώντας τηλέφωνο έναν φίλο σας, περπατώντας ή ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που αγαπάτε.
 • Ενσωματώστε ένα ξηρό αυτομασάζ (δηλ. Χωρίς λάδια ή λοσιόν) πρωί και βράδυ για να αυξήσετε την κυκλοφορία και τα επίπεδα ενέργειας.
 • Προσθέστε προπονήσεις που είναι προκλητικές, αναζωογονητικές, φρενιτικές , ή έχουν περίτεχνη κίνηση όπως χορός, τρέξιμο, kickboxing, ποδηλασία ή αεροβική γυμναστική.
 • Αλλάξτε ρούχα με ουδέτερα ή μουγκά χρώματα & μοτίβα με έντονα χρώματα ή ενδιαφέροντα σχέδια.

 

Pitta

Όταν συσχετίζουμε τα doshas με τα στοιχεία την φύσης, οι προσωπικότητες του pitta αντικατοπτρίζουν τις ιδιότητες της φωτιάς και του νερού. Το Pitta ισορροπεί τις ενέργειες vata και kapha κρατώντας τες ενεργές. Το pitta dosha συνδέεται με το μετουσίωση και την αλλαγή, έτσι θεωρούνται γενικά πιο ευέλικτοι και ευκίνητοι, τόσο στον τύπο του σώματος όσο και στη σκέψη. Τα Pittas μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν γρήγορα για δράση. Οι τύποι σώματος Pitta τείνουν να έχουν μια μέση δόμηση με ισχυρή ανάπτυξη μυών, ζεστό ή λιπαρό δέρμα και υψηλή θερμότητα σώματος. Οι σκέψεις και οι πράξεις τους είναι παθιασμένες, εκφραστικές, δυνατές και είναι επιρρεπείς στο να κυριαρχούν στις συνομιλίες.

Στο σώμα, η ενέργεια pitta βρίσκεται στο στομάχι, το συκώτι, τη σπλήνα, το λεπτό έντερο, το αίμα, τα μάτια, τον ιδρώτα και το πάγκρεας. Από τη φύση τους, τείνουν να υπερθερμαίνονται τόσο σωματικά όσο και διανοητικά όταν είναι αγχωμένοι. Αν το pitta ήταν ζώο, θα ήταν μια τίγρη εξαιτίας των θερμών, αιχμηρών, επιθετικών, ρευστών, όξινων και άγριων ιδιοτήτων που επιδεικνύονται με τη φυσική και πνευματική τους οξύτητα.

Pitta σε Αρμονία:

Όταν το pitta βρίσκεται σε αρμονία, θα βιώνετε ικανοποίηση, εμπιστοσύνη, εστίαση, δύναμη και νοημοσύνη. Τα Pittas τείνουν να έχουν ισχυρές παρορμήσεις και επιθυμίες, συμπεριλαμβανομένης μιας υγιούς όρεξης για φαγητό, σεξ και κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Είναι εξαιρετικά εξωστρεφείς, έξυπνοι και διορατικοί και συχνά κατευθύνουν την προσοχή και φώτα στον εαυτό τους – μια κατάσταση που τους αρέσει. Και οι άνθρωποι αγαπούν να είναι γύρω από την ενέργεια pitta επειδή είναι χαρούμενοι, ακτινοβολούν, ισχυροί, θαρραλέοι και διανοητικά έξυπνοι.

Τα Pittas είναι επίσης υπερήφανοι που είναι εστιασμένοι, αποφασιστικοί, επιτυχημένοι, φιλόδοξοι και εξαιρετικά ανταγωνιστικοί. Θα τους βρείτε συχνά σε αθλητικές εκδηλώσεις, είτε συμμετέχοντας είτε παίζοντας, και πάντα προσπαθούν να είναι οι καλύτεροι σε ό, τι κάνουν. Επειδή έχουν μεγάλη θέληση και είναι ενεργητικοί, τα pittas επιτυγχάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν και να πάρουν αυτό που θέλουν από τη ζωή.

Λόγο αυτής της συμπεριφοράς συχνά τους βρίσκουμε σε ηγετικούς ρόλους στις επιχειρήσεις, στην πολιτική ή στα κοινωνικά δίκτυα, όπου η φήμη τους, οι διαχειριστικές δεξιότητες και οι επιχειρηματικές ικανότητές τους μπορούν να εμφανιστούν πλήρως.

Άσκηση:

Τα Pitta doshas είναι πολύ αυτοτροφοδοτούμενα και δεν χρειάζονται κίνητρα για να συμμετέχουν σε έντονα ή ανταγωνιστικά αθλήματα ή προπονήσεις. Η πρόκληση τους είναι να μην γίνουν υπερβολικά ανταγωνιστικοί, σοβαροί ή σκληροί με τον εαυτό τους. Αντίθετα, θα πρέπει να θυμούνται να διασκεδάζουν και να απολαμβάνουν τις δραστηριότητές τους, σε αντίθεση με το να είναι οι καλύτεροι ή να πιέζουν τους εαυτούς τους για να κερδίσουν με όποιο τρόπο χρειάζεται. Τα Pittas θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην ρουτίνα τους χαλαρές δραστηριότητες ή διαλογισμού, όπως γιόγκα, Πιλάτες, περπάτημα, τσα τσι, τσιγκόνγκ ή κολύμπι. Τα Pittas αγαπούν τις πισίνες όπου μπορούν να κολυμπώντας να διώξουν την συσσωρευμένη επιθετικότητα τους και να δροσίσουν την έμφυτη φωτιά τους.

Pitta Εκτός Ισορροπίας:

Αν έχετε κυρίαρχο pitta, θα ξέρετε ότι είστε εκτός ισορροπίας όταν έχετε:

 • Έλκη ή άλλα συμπτώματα καταπιεσμένων συναισθημάτων
 • Θυμός, οργή, ευερεθιστότητα ή κριτικές σκέψεις
 • Εκρήξεις
 • Ανυπομονησία με τους άλλους, τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας
 • Δερματικά προβλήματα όπως εξανθήματα, έκζεμα, μώλωπες, ηλιακά εγκαύματα, καύσιμο, καρκίνο του δέρματος, φακίδες ή ακμή
 • Γκρι, αδύναμα μαλλιά ή φαλάκρα
 • Υπερβολικά ελεγκτική φύση για τα χρήματα
 • Υπερβολικά ναρκισσιστικοί ή τάσεις να τραβήξετε την προσοχή
 • Εθισμοί όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη ή το αλκοόλ, τα οποία είναι διεγερτικά που κάνουν πολύ γρήγορα την ενέργεια τους εκτός ελέγχου
 • Μια συχνά ανταγωνιστική τάση στην οδήγηση
 • Μεταβολές της διάθεσης που αλλάζουν γρήγορα από γέλιο σε καυγάδες
 • Υπερβολικός ιδρώτας ή υπερθέρμανση
 • Πικρία για τη ζωή σας
 • Σκληρές, υπερβολικές απόψεις για τους άλλους
 • Φλεγμονή στο σώμα που έχει ως αποτέλεσμα πυρετό, ασθένεια ή λοίμωξη
 • Θέματα πεπτικού όπως καούρα ή όξινο στομάχι
 • Αϋπνία ή κόπωση
 • Τελειομανία
Επαναφέροντας Ισορροπία Χρησιμοποιώντας το Φαγητό:

Τα Pittas χρειάζονται δροσιστικά, ηρεμιστικά φαγητά για να εξισορροπήσουν τη φλογερή συμπεριφορά τους. Για αυτό, πρέπει να τρώνε πιο δροσερά, ζουμερά και γλυκά τρόφιμα, παρά ξινά, πικάντικα, αλμυρά, λιπαρά, όξινα ή ζεστά.

Επιπλέον Φαγητά που Υποστηρίζουν το Pitta ή Ηρεμούν την Ανισσοροπία:

Χρησιμοποιήστε αυτά τα τρόφιμα όταν αισθανθείτε συμπτώματα ανισορροπίας και πρέπει να ξαναβρείτε ισορροπία. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε προληπτικά για να διατηρήσετε την ενέργειές σας ισορροπημένη αν έχετε pitta dosha:

 • Μήλα, μάνγκο, πεπόνια, σταφύλια, lychee, χουρμάδες, καρύδα και ρόδια, αλλά αποφύγετε τα βερίκοκα, τα μούρα, τα κεράσια, τα εσπεριδοειδή, τα τροπικά φρούτα, τα δαμάσκηνα και το rhubarb.
 • Φασόλια οποιουδήποτε τύπου είναι φανταστικά, με εξαίρεση τις φακές.
 • Πιπεριές, λαχανάκια βρυξελλών, αγγούρι, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπαράγγια, σέλινο, μαρούλι, αρακάς, μανιτάρια, πατάτες, squash, κολοκυθάκια, σέλινο, καλαμπόκι και parsnip. Περιορίστε τα παντζάρια, τα καρότα, το τσίλι, τις πίκλες, το ραπανάκι, το σπανάκι, το γογγύλι, τις ντομάτες, τα αβοκάντο και την μελιτζάνα.
 • Βούτυρο (μη αλατισμένο), βουτυρόγαλα, μαλακό τυρί, γλυκό lassi και ghee, αλλά περιορίστε τα βαρύτερα ή ξινά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το παγωτό, το ξινό βουτυρόγαλα, το σκληρό τυρί και το sour cream.
 • Σιτηρά όπως κριθάρι, ρύζι, βρώμη και σιτάρι, αλλά όχι κεχρί, φαγόπυρο, σίκαλη ή καλαμπόκι.
 • Βότανα και μπαχαρικά όπως το κουρκουμάς, το λεμονόχορτο, η μέντα, το τριαντάφυλλο, το κάρδαμο, ο κορίανδρος, ο άνηθος, ο μάραθος και το κύμινο, που έχουν ψυχτικές, καταπραϋντικές ιδιότητες. Περιορίστε τα μπαχαρικά και βότανα που ανεβάζουν την θερμότητα όπως βασιλικό, δάφνη, κύμινο, κανέλα, μουστάρδα, κρεμμύδι, καγιέν, φασκόμηλο, σκόρδο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο ή τσίλι.
 • Σαλάτες και φυλλώδη πράσινα όπως kale, ρόκα, πικραλίδες και αντίδι.
 • Λάδια ηλίανθου, σόγιας και καρύδας λειτουργούν καλά με αυτόν τον τύπο σώματος. Χρησιμοποιήστε τα λάδια καλαμποκιού, σουσαμιού, το φιστικιού, το αμυγδάλου και τα ελιάς με μέτρο.
 • Συνιστώνται οι ηλιόσποροι , οι κολοκυθόσποροι και η καρύδα, αλλά μειώστε την πρόσληψη όλων των άλλων καρπών με κέλυφος και του σουσαμιού.
 • Τα δροσερά ποτά όπως χυμοί φρούτων και λαχανικών, κρύο νερό ή γάλα και γάλα καρύδας είναι ιδανικά. Περιορίστε τον καφέ, το τσάι και άλλα ζεστά ροφήματα, καθώς και το αλκοόλ και τα ανθρακούχα αναψυκτικά όπως τα ανθρακούχα και τις σόδες.
 • Φυσικά γλυκαντικά όπως ζάχαρη, μέλι, αγαύη ή νέκταρ φρούτων, αντί για τεχνητά γλυκαντικά.

TIP: Για να θυμάστε γρήγορα τι σας κρατά ισορροπημένο, σκεφτείτε ηρεμία, μετριοπάθεια και δροσιά.

Επιπλέον Δραστηριότητες που Υποστηρίζουν το Pitta:

Πέρα από τη διατροφή, υπάρχουν πρόσθετες δραστηριότητες που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ζωή σας για να διατηρήσετε την ενέργεια του pitta υπό έλεγχο. Δοκιμάστε τες όταν αισθάνεστε ανισορροπία; βασιστείτε σε αυτές συχνά για να υποστηρίξετε μια καλή υγεία:

 • Περάστε χρόνο στη φύση.
 • Απολαύστε τους φίλους και την οικογένειά σας σε ένα χαλαρό περιβάλλον, όπως κατά τη διάρκεια μιας βόλτας μετά το δείπνο ή κάνοντας μια τάξη γιόγκα μαζί.
 • Φυσική άσκηση που χαλαρώνει και δεν προσφέρει υπερθέρμανση ή ανταγωνιστικότητα, όπως κολύμβηση, Tai Chi, Τσιγκόνγκ, Περπάτημα, Γιόγκα ή stretching.
 • Τακτικές ώρες γεύματος. (Στα Pittas δεν τους αρέσει να παραλείπουν γεύματα.)
 • Σύντομα διαλείμματα εργασίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μείνετε συνειδητοί, εστιασμένοι στην αναπνοή σας ή για να διαλογίζεστε.
 • Κρύα ή υγρά περιβάλλοντα και όχι ζεστό καιρό, ήλιο ή θερμότητα, που κάνει τα pittas κουρασμένα και υπερθεματισθέντα.
 • Αποφύγετε τα τσιγάρα και το αλκοόλ.
 • Για να ηρεμήσετε όταν αισθάνεστε άγχος, δοκιμάστε 1 κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα ροδοπέταλου πάνω σε ένα κράκερ, τοστ ή σκέτο.
 • Αποφύγετε την υπερβολική εργασία και, αντίθετα, παλέψτε να βρείτε ισορροπία εργασίας-ζωής.
 • Περιορίστε τηγανητά, τουρσί και πικάντικα τρόφιμα, τα οποία συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του pitta.
 • Φιλανθρωπία ή άλλη μη κερδοσκοπική εργασία που καλλιεργεί γενναιοδωρία, συμμετοχή, υπομονή, ειλικρίνεια, καλοσύνη και ηθική σε σχέση με την επίτευξη, τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα.
 • Διαλογισμός.
 • Ασκήσεις διαχείρισης θυμού ή θεραπεία.
 • Αυτο-μασάζ πέντε λεπτά την ημέρα με λάδι καρύδας οπουδήποτε υπάρχει ένταση, ειδικά τα πόδια και το τριχωτό της κεφαλής.
 • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ½ φλιτζάνι χυμό αλόης βέρα σε συνδυασμό με ½ φλιτζάνι ροδιού ή χυμό μήλου αντί για καφέ ή μαύρο τσάι.
 • Ένα δροσερό μπάνιο ή ντους πριν από τον ύπνο για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
 • Ψυχαγωγικές βόλτες όταν ο ήλιος πέφτει για να σας χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα.
 • Όχι ηλεκτρονικά είδη ή άσκηση μετά την εργασία, ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε πριν πέσετε στο κρεβάτι.
 • Μεσημεριανό που περιέχει δροσερά τρόφιμα, καθώς η ενέργεια τοθ pitta dosha κορυφώνετε μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., προκαλώντας εσάς να λαχταράτε τις λάθος τροφές όπως κρεμμύδια, σκόρδο, τσίλι και άλλα θερμά μπαχαρικά και βότανα.

 

Τι είναι τα Αναμειγνυόμενα Doshas?

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα κυρίαρχο dosha, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε δύο ίσες doshas, με μια τρίτη μικρότερη ενέργεια. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι το vata-pitta κυρίαρχο όσον αφορά την προσωπικότητα και τις συνήθειες άσκησής σας, αλλά με το περιστασιακό χαρακτηριστικό ή τάση kapha. Πείτε ότι έχετε μακροχρόνιες, βαθιές φιλίες. Αν έχετε διπλές doshas, αυτές οι ενέργειες δεν “αναμειγνύονται” αναγκαστικά.  Με άλλα λόγια, εάν είστε vata-pitta, δεν θα έχετε πολλές συνήθειες και από vata και pitta να λειτουργούν όλη την ώρα. Αντ ‘αυτού, θα διαπιστώσετε ότι μια dosha είναι πιο εμφανής από την άλλη, ανάλογα με την ημέρα, την κατάσταση, το περιβάλλον σας ή ορισμένες περιστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή σας.

Αντίστροφα, μπορείτε επίσης να είστε ένα dosha στο μυαλό σας και ένας άλλο στο σώμα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε φυσικά χαρακτηριστικά vata – π.χ. ψηλός, ισχνός και να είστε ενεργητικός με φρενήρεις κινήσεις – αλλά το kapha τρόπο σκέψης στο πώς προσεγγίζετε πτυχές της ζωής σας. Δηλαδή μπορεί να είστε πιο χαλαροί ή σίγουροι για την εργασία σας, αντί να ανησυχείτε, ή είστε πιο ήρεμοι  και ήσυχοι σε κοινωνικές καταστάσεις και όχι η ζωή της παρέας.

Οι τρείς τύποι διπλών dosha είναι:

Vata-Pitta:

Διαβάστε για τα vata και pitta doshas για να καθορίσετε ποια χαρακτηριστικά ταιριάζουν περισσότερο με εσάς. Αν είστε vata στο σώμα, τότε η σωματική διάπλαση σας ακολουθεί πιθανότατα μια τυπική ενέργεια που κυριαρχείται από το vata: Είστε λεπτός, ενεργητικός και ευκίνητος, καθώς και ένας καλός συνομιλητής που είναι ενεργητικός, αυθόρμητος και που αγαπάει την διασκέδαση. Τα νοητικά χαρακτηριστικά Pitta θα προσθέσουν ένα άγγιγμα φωτιάς, ακόμα και ευερεθιστότητας, μαζί με καλύτερη πέψη και κυκλοφορία.

Οι ενέργειες του Pitta στο σώμα θα σας δώσουν μια πιο μεσαία δόμηση με μεγαλύτερο μυϊκό τόνο, που θα συμπληρωθεί από τις νοητικές vata ενέργειες που σας τραβούν προς το άγχος, στρες και την ανησυχία.

Επειδή το vata και το pitta έχουν χαρακτηριστικά ξήρανσης, θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε μια διατροφή που περιέχει υγρά, λιπαρά και ενυδατικά τρόφιμα για να κρατάτε το δέρμα, τα μαλλιά, τις αρθρώσεις και τους ιστούς ενυδατωμένους. Ελαχιστοποιήστε τα ελαφρά, ξερά ή ζεστά φαγητό και ενσωματώστε τις πιο γλυκές επιλογές. Αλμυρές, πικάντικες και πικρές γεύσεις πρέπει να αποφεύγονται.

Οι ενέργειες του Vata-pitta μπορούν να παραμείνουν σε αρμονία καλύτερα με τις εποχές: αναζωογόνηση ή σταθεροποίηση του pitta στο ζεστό καιρό, μειώνοντας ταυτόχρονα το vata το φθινόπωρο και στους χειμερινούς μήνες.

Pitta-Kapha:

Διαβάστε για τόσο το pitta όσο και το kapha doshas σας για να καθορίσετε χαρακτηριστικά ταιριάζουν περισσότερο με εσάς. Εάν το kapha dosha κυριαρχεί στο σώμα, πιθανότατα θα έχετε ένα πιο ανθεκτικό, στερεό πλαίσιο, με κάποιο μυϊκό τόνο χάρη στα χαρακτηριστικά του pitta. Νοητικά, θα είστε πιο φιλόδοξοι, ανταγωνιστικοί, εστιασμένοι και κοινωνικοί χάρη στην ενέργεια του pitta, και μερικές φορές θα νευριάζετε γρήγορα, θα κρίνεται ή θα είστε ανυπόμονοι.

Αν το pitta είναι παρόν στο σώμα, θα έχετε μια πιο μεσαία δόμηση με καλό μυϊκό τόνο και έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής. Από την άλλη πλευρά, οι ενέργειες του kapha μπορούν να έχουν την τάση να κάνουν το συνηθισμένο σκληρό τρόπο που έχουν τα pittas με την δουλειά & την ψυχαγωγία ποιο τεμπέλικο και μπορεί να έχουν λιγότερο κίνητρο από ό, τι συνήθως.

Επειδή και οι δύο ενέργειες μοιράζονται τα υδάτινα στοιχεία, αυτή η διπλή dosha πρέπει να επικεντρωθεί σε στυπτικά και ξηρά τρόφιμα παρά σε λιπαρά, γλυκά ή υγρά.

Οι ενέργειες του Pitta-kapha μπορούν να παραμείνουν σε αρμονία καλύτερα από τις εποχές: ηρεμώντας το pitta σε ζεστό καιρό, μειώνοντας το kapha στους κρύους, υγρούς χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες.

Kapha-Vata:

Διαβάστε για τα δύο vata και kapha doshas για να καθορίσετε χαρακτηριστικά ταιριάζουν περισσότερο με εσάς. Αυτός ο συνδυασμός δεν παρατηρείται συχνά επειδή αυτές οι δύο ενέργειες τείνουν να είναι τελείως αντίθετες με πολλούς τρόπους. Σκεφτείτε την ενεργητική και κινητή φύση της ενέργειας vata που μοιάζει με πεταλούδα σε συνδυασμό με την πιο χαλαρή και πιο καθιστική σαν χελώνα φύση του kapha.

Εάν το vata κυριαρχεί στο σώμα, θα έχετε πιθανώς λεπτότερο πλαίσιο σε συνδυασμό με την χαλαρή, ειρηνική συμπεριφορά της ενέργειας kapha. Ωστόσο, ένας kapha-κυρίαρχος τύπος σώματος θα έχει ένα ευρύτερο πλαίσιο με δυνατότητα να πάρει βάρου, σε συνδυασμό με την πιο ενεργητική, δημιουργική και ενθουσιώδη αγάπη για την ζωή από το vata dosha.

Όσον αφορά τη διατροφή, τα kapha-vatas θα πρέπει να αναζητούν ζεστά τρόφιμα επειδή η φωτιά είναι ένα στοιχείο που λείπει από την σύσταση τους και είναι συχνά ανισορροπημένο από τα κρύα τρόφιμα, το κρύο, το υπερβολικό φαγητό ή υποσιτισμό και τη νηστεία. Επειδή η ενέργεια του vata σας κάνει να τρώτε γρήγορα ενώ το kapha τείνει να τρώει φαγητό όταν έχει συναισθηματικές διαταραχές, θα βρείτε ότι αυτή η διπλή dosha τείνει να βασίζεται σε εύκολα τρόφιμα, όπως junk food χωρίς διατροφική αξία.

 

Namaste

Αντώνης Χαραλάμπους

 

(Χρήση αποσπασμάτων από το βιβλίο The Easy Ayurveda Cookbook: An Ayurvedic Cookbook to Balance Your Body, Eat Well, and Still Have Time to Live Your Life)

Αντώνης Χαραλάμπους