You are currently viewing Φυτά για την απομάκρυνση τοξινών στο σπίτι

Φυτά για την απομάκρυνση τοξινών στο σπίτι

Πολύ εύκολα θα σκεφτούμε να πάρουμε έναν καινούργιο καναπέ ή μια τηλεόραση για τον χώρο μας. Αλλά συνήθως παραμελούμε το ποιο σημαντικό πράγμα μέσα στο σπίτι μας! Τον αέρα/οξυγόνο!

Ο πιο εύκολος αλλά και οικονομικός τρόπος για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι μας είναι τα φυτά.
Εκτός από τι βελτιώνουν την υγεία μας, αυξάνουν την συγκέντρωση μας, ελαττώνουν το στρες, ελαττώνουν την φασαρία και μας βοηθάνε να αναπνέουμε ποιο εύκολο όταν βρίσκονται στον χώρο. Συγκεκριμένα φυτά μπορούν να απομακρύνουν μέχρι και 87% από τις τοξίνες που βρίσκονται στον αέρα μέσα σε 24 ώρες!

Η έρευνα για τα πιο ευεργετικά φυτά έγινε από την NASA έπειτα από 2 συγκλονιστικά στατιστικά όπου δείχνουν ότι: 1. Η ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους είναι το 5ο αίτιο για αρρώστιες, 2. Οι ριπές εσωτερικού χώρου είναι 2 με 5 φορές μεγαλύτερες από αυτές στους εξωτερικούς χώρους.

Λίστα αποτοξινωτικών φυτών:

1. Σανσεβιέρια (απελευθερώνει οξυγόνο την νύχτα; κατάλληλο για την κρεβατοκάμαρα, κουζίνα, σαλόνι)
2. Χλωρόφυτο (Σαλόνι, γραφείο, κ.α.)
3. Σπαθίφυλλο, κρίνος (Απομακρύνει μούχλα από τον αέρα; κατάλληλο για το μπάνιο ή περιοχές του σπιτιού με υγρασία)
4. Αλόη Βέρα (απελευθερώνει οξυγόνο την νύχτα; κατάλληλο για την κρεβατοκάμαρα, κουζίνα, σαλόνι)
5. Κισσός (βελτιώνει τ α συμπτώματα που δημιουργούν οι αλλεργίες και το άσθμα; Κατάλληλο για δωμάτια εστίας, βιβλιοθήκες ή γραφεία)
6. Φύκος μπέντζαμιν (Σαλόνι, γραφείο, κ.α.)
7. Μπαμπού ή Χαμαιδωρέα (Σαλόνι, γραφείο, χαλία κ.α.)
8. Κινέζικα αειθαλή (Σαλόνι, γραφείο, δίπλα στο πλυντήριο ρούχων/απλώστρα κ.α.)
9. Πόθος (Σαλόνι, γραφείο, κ.α.)
10. Heartleaf φιλόδενδρο, Selloum φιλόδενδρο & Elephant ear φιλόδενδρο (Κατάλληλο για το σαλόνι ή καινούργιους/ανακαινισμένους με νέα πατώματα, τοίχους, μοκέτες κ.α.)
11. Janet Craig Δράκαινα, Warneck Δράκαινα, Red-edged Δράκαινα & Cornstalk Δράκαινα
12. Ζέρμπερα μαργαρίτα (απελευθερώνει οξυγόνο την νύχτα; κατάλληλο για την κρεβατοκάμαρα, μπαλκόνι, σαλόνι)

Το κάθε φυτό έχει διαφορετικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει διαφορετικές τοξίνες. Για παράδειγμα, ο κισσός, η ζέρμπερα μαργαρίτα, τα χρυσάνθεμα, ο κρίνος, το μπαμπού ή χαμαιδωρέα, και η σανσεβιέρια βρέθηκαν να είναι τα καλύτερα φυτά για να απομακρύνουν το βενζόλιο από τον αέρα. Επίσης ο κρίνος, ζέρμπερα μαργαρίτα, και το μπαμπού ήταν πολύ αποτελεσματικά για να απομακρύνουν το τριχλωροαιθυλένιο. Επίσης, η NASA βρήκε ότι το μπαμπού, η σανσεβιέρια, η δράκαινα, ο κρίνος, ο πόθος, και το χλωρόφυτο δούλεψαν πολύ καλά για να απομακρύνουν τη φορμαλδεΰδη.

Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείτε σε πολλά οικοδομικά υλικά όπως νοποβάν, μονώσεις, χαλιά, βινύλιο, καπνό από τσιγάρο και πλαστικές τσάντες. Επίσης πολλά καθαριστικά περιέχουν αυτό το χημικό. Το βενζόλιο & τριχλωροαιθυλένιο είναι ένας κοινός διαλύτης για λάδια, μπογιές, κόλλες, μελάνια και βερνίκια. Υψηλή περιεκτικότητα βενζολίου βρίσκεται επίσης σε δωμάτια μελέτης, βιβλιοθήκες ή οπουδήποτε αλλού βρίσκονται πολλά βιβλία η εκτυπωμένα χαρτιά.

Πόσα φυτά;

Οι προτάσεις ποικίλλουν ανάλογα με τους στόχους σας

  • Για να βελτιωθεί η υγεία και να μειωθεί η κόπωση και το άγχος, τοποθετήστε ένα μεγάλο φυτό (γλάστρα διαμέτρου 8 ιντσών ή μεγαλύτερο) ανά 12 τετραγωνικά μέτρα. Στο γραφείο ή στην τάξη ρυθμίστε, τα φυτά σε θέση έτσι ώστε κάθε άτομο να έχει το πράσινο στο πεδίο ορατότητας του.
  • Για να καθαρίσετε τον αέρα, χρησιμοποιήστε 15 έως 18 φυτά σε γλάστρες διαμέτρου 15 έως 20 εκατοστών για ένα σπίτι 170 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό είναι περίπου ένα μεγάλο φυτό κάθε 9 τετραγωνικά μέτρα. Μπορείτε να επιτύχετε παρόμοια αποτελέσματα με δύο μικρότερα φυτά (σε γλάστρες διαμέτρου 10 έως 12 εκατοστών).

 

Διαγράμματα:

Ρίξτε μια ματιά στις επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στον αέρα στο σπίτι μας ,τις βλαβερές συνέπειες που έχουν στο σώμα μας και τα φυτά που τις αντιμετωπίζουν.

 

Πηγές:

http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/ssctrs.ssc.nasa.gov/foliage_air/foliage_air.pdf
http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/ssctrs.ssc.nasa.gov/journal_mas/journal_mas.pdf
http://www.ssc.nasa.gov/environmental/docforms/water_research/water_research.html

 

Namaste

Αντώνης Χαραλάμπους

Αντώνης Χαραλάμπους