Πώς να διαλογίζεστε πάνω στα Μαντάλας

«Καθώς ξεκουράζουμε το βλέμμα μας πάνω στο μάνταλα, ο νους γίνεται σταθερός όπως η επιφάνεια μια λίμνης με νερό …»

Ο διαλογισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκέντρωση, έτσι πριν από τη χρήση ενός μάνταλα που έχετε επιλέξει, βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να καθίσετε, μακριά από περισπασμούς ή θορύβους. Προσπαθήστε να απορροφήσετε την ειρηνική ατμόσφαιρα γύρω σας και να επικεντρωθείτε αρχικά στην χαλάρωση του μυαλού σας, αναπνέοντας αργά και βαθιά.

Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω οδηγό σαν βοηθό για την ορθή πρακτική σας:
1. Με το επιλεγμένο μάνταλα τοποθετημένο σε ένα τραπέζι ή στο πάτωμα στο μήκος του βραχίονα μπροστά σας, ή σε ένα αυτοσχέδιο καβαλέτο, στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια σας, καθίστε αναπαυτικά – είτε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα, ή σε ένα μαξιλάρι με τα πόδια σας σταυρωμένα.
2. Εισπνεύστε αργά και βαθιά, από το διάφραγμα, ενώ παράλληλα αδειάζετε και χαλαρώνεται το μυαλό σας.
3. Κοιτάξτε απαλά το μάνταλα και χαλαρώστε τα μάτια σας, έτσι ώστε, αρχικά, η εικόνα να είναι εκτός εστίασης.
4. Καθίστε σε ησυχία, επικεντρωθείτε στην εικόνα πλήρως και να επιτρέψτε στα σχήματα, μοτίβα και τα χρώματα της να δουλέψουν στο ασυνείδητο μέρος του μυαλό σας. Εάν προκύψουν σκέψεις που αποσπούν την προσοχή, τις αφήσουμε να φύγουν μακριά και απαλά φέρτε την προσοχή σας πίσω στο μάνταλα.
5. Κάνετε αυτό για τουλάχιστον 5 λεπτά αρχικά. Στις επόμενες συνεδρίες, σταδιακά δοκιμάστε να αυξήσετε την περίοδο διαλογισμού σας στα 15 λεπτά.
6. Όταν είστε έτοιμοι, σιγά-σιγά φέρτε την προσοχή σας πίσω στον κόσμο γύρω σας.

«Το μυαλό είναι ένα μάνταλα, ένας κύκλος. Αν παρακολουθήσετε, θα αντιληφθείτε το φαύλο κύκλο του νου. Ξανά και ξανά φέρνει τα ίδια συναισθήματα – τον ίδιο θυμό, το ίδιο μίσος, την ίδια απληστία, το ίδιο το εγώ. Και είστε απλά ένα θύμα. Καθώς γινόμαστε συνειδητοί προς τον νου, θα σπάσετε τον κύκλο, δεν είστε πλέον ταυτισμένοι με το μυαλό. » Osho

Δοκιμάστε να διαλογιστείτε πάνω στα μαντάλας της κάρτας του στούντιο. Αλλιώς επιλέξτε ένα μαντάλα που σας μαγνητίζει πολύ έντονα ή συμβολίζει κάποιες αξίες που πιστεύετε ή θα θέλατε να αποκτήσετε.

 

Πηγές:
http://www.watkinspublishing.com/how-to-meditate-on-mandalas/
http://oshomeditationstudio.com/portfolio/osho-mandala-meditation/